Nemesnek éppen nem nevezhető szovjet hagyomány feltámasztását fontolgatja az orosz vezetés - újra bevezetnék a külföldre utazást korlátozó kiutazási vízum intézményét. Az ötletről a moszkvai rádióban Vagyim Szlovjov, a duma alkotmányjogi bizottságának elnökhelyettese számolt be még tavaly novemberben, az orosz repülőgép egyiptomi katasztrófája után. Hogy ez mennyiben segíthetett volna egy terrorcselekmény megakadályozásában, az nem világos. Most mégis ugyanez a gondolkodás vezethetett oda, hogy újra felmerült ez a javaslat.

Európai polgár számára mindenesetre ijesztő még az eljárás leírása is. Eszerint a kiutazási engedélyért folyamodó orosz állampolgárnak külügyminisztériumi tisztviselők és a biztonsági szolgálatok képviselői elmagyaráznák, mit kockáztat utazásával. Ezután ha megerősíti, hogy tisztában van a veszélyekkel, de ennek ellenére utazni akar, a demokrácia diadalaként megkapja rá az engedélyt. Szolovjov később visszavonta nyilatkozatát, amit szerinte félreértettek, csupán az orosz turisták biztonságának növelése a cél.

Ebben az esetben kérdés, miért merült fel ismét ez a javaslat. A Szputnyik állami hírügynökség ugyanis minden magyarázat nélkül egy mondatos hírben közölte: a parlament felső házának elnöke kijelentette, hogy ellenzi az orosz állampolgárok külföldi utazásának korlátozását, mivel az szöges ellentétben van az ország alkotmányával.