Fatma Betul Sayan Kaya (képünkön) előzőleg Németországban tartott találkozókat, és közúton kívánt Hollandiába utazni, ám konvoját visszafordították Németországba - jelentette a CNN-Türk török hírtelevízió az MTI szerint.

Az NTV holland televízió viszont azt jelentette, hogy a rendőrök nem engedték belépni a minisztert a rotterdami török konzulátusra.

Előzőleg Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől, amely Rotterdamba tartott - jelentette szombaton a CNN Türk török hírtelevízió és az NTV holland köztévé. A miniszter Rotterdamban az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt.

A török rendőrség szombaton elzárta a holland diplomáciai képviseletek be- és kijáratait - tudta meg a TASZSZ orosz hírügynökség diplomáciai forrásból. "Biztonsági okokból elzárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratát, hasonló intézkedéseket hoztak a holland ügyvivő és a főkonzul rezidenciájánál is" - közölte a török külügyminisztérium.

A török kormány tagjai egy sor európai országban terveznek kampánygyűlést tartani honfitársaiknak az elnöki hatáskörök növeléséről szóló alkotmánymódosítás mellett.