Újabb trükkök a Kremltől - Így nyírják ki az ellenzéki médiát

Tovább szigorítja a Kreml a média birtoklásának feltételeit, a logikusnak hangzó előírások lehetetlenné teszik aktív ellenzékinek médium alapítását és tulajdonlását.
Barabás T. János, 2015. november 23. hétfő, 16:39
Fotó: MTI/EPA

Miután a médiatörvény legutóbbi átalakítását követően, amely 20 százalékra korlátozta a külföldi tulajdonos által orosz médiumban birtokolható részesedést, és ennek nyomán máris elkezdődött a teljes médiastruktúra átalakulása, s máris érezhető további szelídülése a kormánypropaganda irányába, most újabb fordulat jön. Az RBK című lap értesülései szerint a szabályokat úgy módosítják, hogy nem lehet médiatulajdonos az ország alkotmányos rendje és az állam és polgárai biztonsága ellen elkövetett bűncselekményért elítélt személy.

Egy demokratikus országban élő olvasó ezt joggal értelmezheti úgy, hogy terroristának ne legyen médiabirodalma - az orosz joggal való megismerkedés azonban mást mutat. Ott ugyanis az állam és polgárainak biztonsága ellen elkövetett bűncselekmények közé tartozik tüntetések és nyilvános találkozók szervezése hatósági engedély nélkül - ez önmagában számos civil szervezetet és ellenzéki politikust megfoszt a médiaalapítás és tulajdonlás jogától. Vélhetően - az eddigi gyakorlat alapján - az alkotmányos rend elleni bűncselekménynek minősül a Krím megszállásának bírálata is, amit az orosz államszövetség területi egysége elleni támadásnak foghatnak fel - idézte orosz forrását a varsói Gazeta Wyborcza. Az új szabályok 2016. január 1-el lépnek hatályba.

HOZZÁSZÓLÁSOK