A Trump-adminisztráció elkészíttetett egy előzetes növekedési előrejelzés-tervezetet a szövetségi költségvetési tervezésének keretében, amelynek felételezései sokkal rózsásabbak, mint a független szakértőké, a magánszektor szakemberei által készített előrejelzéseké vagy a Kongresszus Költségvetési Hivatalának (CBO) prognózisa - írja a MarketWatch a Wall Street Journal (WSJ) több, az ügyet jól ismerő forrásaira hivatkozva.

Miközben gyakran van eltérés a Fehér Ház és független ügynökségek, szakértők növekedési előrejelzései között, az eltérés csak ritkán ilyen nagy, mint most - jegyzi meg a pénzügyi portál.

Furcsaságok

A WSJ szerint az előrejelzések elkészítése körül vannak furcsaságok, amelyek nem merülnek ki abban, hogy túl optimisták. Az előrejelzés készítésének a folyamata sem szokványos. A Trump-adminisztráció ezúttal ugyanis nem hagyta rá a közgazdászokra a prognózis felépítését, hanem megadták a szakértőknek a költségvetés által elérni kívánt növekedési célokat, a többi adatot ehhez kellett igazítani - írja a WSJ.

A szakértőket arra utasították, hogy az inflációval kiigazított növekedés átlaga 3-3,5 százalék között legyen a következő évtizedben - ami végül 3,2 százalék körül alakul. Ez azonban jelentősen eltér a CBO és a Fed által előrejelzett értéktől, miután mindkét szervezet a gazdasági növekedést kicsit kevesebb mint 2 százalékra várja.

Az adminisztráció indoklása szerint a magasabb növekedés majd abból adódik, hogy a szabályozások enyhítése és az adóreform révén meglóduló növekedés hatására javul a termelékenység, a vállalati beruházások fellendülnek és az inaktív munkaerő is visszatér a munkaerőpiacra. Emellett ugyanakkor azt is prognosztizálják, hogy a nagyobb gazdasági növekedés nem vezet majd magasabb kamatokhoz, "mert az USA vonzóbb hellyé válik a pénzek parkoltatására".

A prognózisokat felülvizsgálják egy belső vitát követően a WSJ szerint. Az egyik aggály ugyanis az, hogy a Fehér Ház közgazdászaira gyakorolt nyomás arra vonatkozóan, hogy irreális előrejelzéseket készítsenek, alááshatja azoknak a vezető tisztségviselőknek a hitelességét, akiknek később meg kell majd védeniük a prognózis számait.

A vita azokra a jelentős nehézségekre utal a WSJ szerint, amellyel az adminisztráció szembesül, amikor teljesítenie kellene az adócsökkentés, a nagyobb védelmi és infrastrukturális kiadások, valamint a társadalombiztosítás és annak az ígéretét, hogy elkerülik a 65 év felettiek állami egészségügyi programjának (Medicare) visszavágását, mindezt úgy, hogy közben nem száll el a költségvetés. Ezt úgy lehetne teljesíteni, ha jelentős gyorsulást feltételeznének a gazdasági növekedésben.

A gazdasági előrejelzést a Fehér Ház a Kongresszus elé terjesztendő költségvetés részeként prezentálná és várhatóan a következő hetekben adják ki. Ezeknek jelentős hatása van a kivetített deficitre és államadósságra. A gyorsan növekvő gazdaság ugyanis úgy termel több bevételt, hogy csökkenti az olyan programokra fordított kiadásokat, mint az élelmiszerjegy vagy munkanélküliségi biztosítás. A gyors növekedés így alacsonyan tarthatja a deficitet is - mutat rá a WSJ.

A Vox.com viszont a WSJ cikke kapcsán megjegyzi: a Fehér Ház trükközése vélhetően nem ér semmit, mivel a Kongresszusnak a CBO adatait kell használnia törvényalkotáskor. Ez inkább arra utalhat, hogy a Fehér Ház a Kongresszusra próbálja nyomni annak a felelősségét, hogy találjanak megoldást a tervek megvalósítására.