Újabb trükköt vetnek be az oroszok

Erősítik az a jüan szerepét az orosz devizaügyletekben miután az EU és az USA szankciói megnehezítették a dollár használatát. Moszkva azt követően nyitotta tágabbra Kína felé a kapuit, miután összeakasztotta a bajszát a Nyugattal.
Napi.hu, 2015. június 21. vasárnap, 12:11
Fotó: Reuters

Az orosz pénzügyi hatóságok, az energiavállalatok és az állami tulajdonban lévő bankok erősítik a jüan szerepét tevékenységükben, miután a moszkvai vezetés igyekszik diverzifikáltabbá tenni a devizák használatát - jelentette a Moscow Times. Az energiaexportra épülő gazdaság jelenleg túlnyomóan az világ energiaiparának elszámolóeszközét, a dollárt részesíti előnyben.

Az elmúlt hetekben az intézmények és a vállalatok egymás után jelentették be, hogy felkarolják a kínai devizát, amelyről azt tartják a szakértők, hogy a 21. században komoly kihívója lehet a dollárnak a világ vezető valutájának címéért folyó versenyben.

Az amerikai deviza kiemelkedő szerepe felerősíti az USA Oroszország-ellenes szankcióit, amelyeket azért vezettek be, mert Washington szerint Moszkva élezi az Ukrajnában kialakult belső konfliktusokat. A pénzügyi szolgáltatók ugyanis nem szívesen üzletelnek orosz partnerekkel, mert attól tartanak, hogy megsérthetik a szankciókat.

Energikus lépések

Két állami kézben lévő energiacég, a Gazprom gázmonopólium és leányvállalata, a Gazprom Nyefty, Oroszország harmadik legnagyobb olajcége bejelentette, hogy növelni fogja a jüan használatát kereskedelmi tevékenységükben. A legnagyobb bank, a Sberbank csatlakozott hozzájuk. A jegybank arról számolt be, hogy dolgozik egy jüanban elszámolt támogatási formán, a pénzügyminisztériumban pedig jüankötvény kibocsátását fontolgatják.

A nyugati szankciók és az arra válaszlépésként adott orosz lépések - elsősorban az EU-s élelmiszerexport korlátozása - lehűtötte a két térség kereskedelmi kapcsolatait, ami arra ösztönözte Moszkvát, hogy Ázsia, azon belül Kína felé keressen új partnereket. A világ második legnagyobb gazdasága Oroszország második legnagyobb kereskedelmi partnere az EU után, kínai adatok szerint forgalmuk értéke tavaly 95 milliárd dollár volt.

Veszteség árán is

A Gazprom Nyefty élen jár a nagy fordulatban: a múlt hónapban jelentette be, hogy elkezdett jüanban elszámolni Kínába irányuló olajszállításokat, amelyek bevételét berendezések vásárlására fordítják az ázsiai országban. A cég idén 2,7 millió tonna olajat óhajt exportálni Ázsiába szemben a tavalyi egymillióval. A Gazprom arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy tárgyal kínai partnereivel a jüan és a rubel használatáról üzleteikben.

A Gazprom Nyefty valószínűleg a szankciók miatt állt a jüan mellé, nem azért, mert ez anyagilag kifizetődő - véli Alekszej Devjatov, az UralSip Capital tőketársaság vezető elemzője. Mivel nélkülözi a dollár konvertibilitását, a jüan használata kényelmetlenségekkel jár, ami minden bizonnyal veszteséget is okoz. A mérleg másik serpenyőjében az van, hogy a nyugati bankok mostanában lassabban intézik orosz ügyfeleik ügyeit, ezért sokszor jobbnak tűnik, más devizára váltani a dollárról - mondja Vlagyimir Pantjusin, a Sberbank befektetési stratégája.

A bankok is

A jegybank a kereskedelmi bankokkal tárgyal a jüanban elszámolt finanszírozási lehetőségekről. A múlt évben ugyan elindítottak egy 150 milliárd jüanos (24 milliárd dollár) devizacsere-programot, amelyet azonban egyelőre nem használnak. A Sberbank a hónap elején bocsátotta ki első jüanértékpapírját az Export-Import Bank of Chinával együttműködésben. Ezzel 29 millió jüan (4,7 milliárd dollár) értékű gyógyszer importját finanszírozzák.

Évtizedekbe telhet, mire a jüan olyan nagyságrendben foroghat a világ pénzpiacain, mint az euró, és még tovább, mire a dollárral összemérhető szerepre tesz szert - fejtegeti Pantjusin. A szakértő úgy véli, hogy az európai valutának komoly versenytársává válhat a kínai deviza, ám kételkedik abban, hogy a dollárt is megszorongathatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.06.21 15:20

Ez nem az oroszok trükkje, a kínaiak Brazíliától Koreáig ugyanilyen devizaswap-ügyleteket kötnek. Félnek a dollár-lufi kidurranásától, joggal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.06.21 13:09

@Janulusz:

,,Kína már eladósította a jenkiket, mos lehetőség nyílik, hogy a muszkák is eladósodjanak nála.:-))"

Amíg az USA és szövetségesei jelentik a nagyobb katonai és gazdasági erőt, addig bármikor mondhatják, hogy nem fizetnek. Következménye pedig a kínai gazdaság visszaesése lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.06.21 13:06

Egyetlen ország valutájával sem ajánlatos több ország egymással való kereskedelmét elszámolni.

Kínának ráadásul gyengébb pozíciója van, mint Oroszországnak. A Kínai gazdaságot nyugati hatalmak bármikor térdre kényszeríthetik, mivel a gazdaság nem képes biztosítani a saját nyersanyagszükségletét. Kína egyébként is visszaesni kényszerül, mivel a jelenlegi technológia miatt belefulladnak saját iparukba.

A jüanban való elszámolás akkor sem tartható, ha csak papíron történik.
A kibocsátó ország előnyben van. Kínának jobban kell Oroszország, mit fordítva. Éppen a nyersanyag miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janulusz, 2015.06.21 13:04

Kína már eladósította a jenkiket, mos lehetőség nyílik, hogy a muszkák is eladósodjanak nála.:-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.21 12:19

..igazuk van ,de mire várt ilyen sok időt kína ,és oroszország ????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html