Újabb tűzszünetben állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktusban

Június 24-re virradóan újabb tűzszünet lép életbe a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben az aratások idejére - közölte szerdán a DAN szakadár hírügynökség a minszki tárgyalásokon a Donyecki Népköztársaságot képviselő Denisz Pusilin sajtótitkárára, Viktorija Talakinára hivatkozva.
Domokos László, 2017. június 21. szerda, 21:38
Fotó: Reuters

A fegyveres konfliktus békés rendezésére létrehozott háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoport szerdán tartott újabb ülést a fehérorosz fővárosban. A Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára, Darka Olifer a Facebookon megerősítette, hogy a kontaktcsoport támogatásáról biztosította a fegyverszünet életbe léptetését június 24-től.

Talakina szavai szerint a tűzszünetnek augusztus 31-ig kell tartania, az összekötő csoport viszont kifejezte reményét, hogy annál is tovább érvényben marad. A bejelentésekből arra lehet következtetni, hogy a fegyvernyugvást most a szakadárok kezdeményezték arra hivatkozva, hogy a harcok sújtotta térségben elvégezhessék az aratást.

Kijev közvetlenül nem folytat tárgyalásokat a szakadárokkal, akiket hivatalosan terroristáknak minősített, csakis a kontaktcsoporton keresztül.

A több mint három éve tartó válság alatt már többször hirdettek tűzszünetet. Néhány napos viszonylagos nyugalom után azonban rendre újra kiújultak a harcok. Legutóbb - a húsvéti ünnepekre való tekintettel - április 1-jén lépett életbe fegyvernyugvás a térségben, ami viszont szintén nem volt hosszú távú, alig két hét múlva újult erővel csaptak fel harcok. Az elmúlt hetekben kimondottan feszültté vált a helyzet, mindkét fél nehézfegyverek bevetésével és lakott területek tüzérségi támadásával vádolta egymást.

Kijevi jelentések alapján csak júniusban egy tucatnyi ukrán katona vesztette életét a hadműveleti övezetben, és több mint húszan sebesültek meg. Andrij Liszenko, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője múlt pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a több mint három éve tartó fegyveres konfliktusban már 2696 ukrán katona esett el, és 9903 sebesült meg.

A hadműveleti parancsnokság szerda reggeli, szokásos közleményében arról adott hírt, hogy az elmúlt napban 36-szor lőtték az ukrán katonák állásait a Moszkva által támogatott szakadár erők, a támadásokban egy katona sebesült meg.

A DAN hírügynökség a donyecki szakadár "parancsnokságra" hivatkozva szerda délelőtt azt közölte, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában alatt szintén 36-szor sértették meg a tűzszünetet a megyében, lövedékeik 19 lakott területen csapódtak be. A DAN jelentése szerint egy idős nő súlyosan megsebesült és életét vesztette a támadások következtében Jaszinuvata településen - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.06.21 23:31

@laci_52: Putyin nem megszerezni akarja Ukrajnát, azaz nem Ukrajnát akarja megszerezni. Ukrajna csak egy kiváló eszköz az EU tönkretételére.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.06.21 23:26

Ez már a sokadik tűzszünet, de nem old meg semmit, Ukrajna eközben egyre mélyebbre süllyed: támogatást sehonnan sem kap, mert az EU már lemondott róla, Oroszország viszont jóval erősebb nála. Egy pragmatikus, reálpolitikusokból álló ukrán vezetés már régen béketárgyalásokat kezdett volna Moszkvával. Ukrajna orosz érdekszféra és az is marad, Putyin sohasem fogja tűrni, hogy a Nyugathoz közeledjen.

Tudom, hogy mindez sokak számára rosszul hangzik, de ez a realitás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html