Újabb uniós tagállamok készülnek kerítésépítésre

Litvánia több mint 130 kilométer hosszú kerítést épít Oroszországgal közös határán a csempészet visszaszorítása céljából. Emellett biztonsági okokra is hivatkozik. Hasonló tervek születtek a két másik balti államban is.
Barabás Júlia, 2017. január 22. vasárnap, 12:16
Fotó: Napi.hu

Litvánia 135 kilométeren kerítést épít az orosz-litván határon - számolt be a gazeta.pl. Mindez persze nem lesz olcsó, becslések szerint a kerítés kiépítése nagyjából 3,6 millió euróba (1,12 milliárd forint) kerül. A kiadásokat részben az állami költségvetésből, részben uniós támogatásokból állják. A kerítést ez év tavaszán kezdik el építeni, majd ezt követően 2018-ban elektronikus megfigyelőrendszerrel egészítik ki.

Eimutis Misiunas litván külügyminiszter elmondta, hogy a döntést azért hozták meg, mert vissza akarják szorítani a csempészetet. Emellett geopolitikai helyzetre is tekintettel kell lenniük, azaz biztonsági megfontolások is vannak a kerítésépítés mögött.

A litván-orosz határt jelenleg csak különleges jelek és egy 13 méter széles földösvény jelzi. A határ nagy része a Nyeman folyó mellett fut. 2014-ben az oroszok a határ menti övezetben raboltak el egy észt titkos szolgálati tisztet.

Meg akarja erősíteni oroszországi határának őrizetét Lettország és Észtország is. Az észtek egy 2,5 méter magas kerítést akarnak építeni 108 kilométer hosszan, a lettek pedig 90 kilométeres kerítésről döntöttek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.01.22 14:17

Két birodalom határára jól jön a kerítés, különben egy birodalomról van szó
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html