Alan Greenspan, a Fed korábbi elnöke, akiről azt tartották, hogy képes mágikus hatást gyakorolni a piacok működésére, úgy véli, a világ újabb pénzügyi válságok előtt áll. A BBC-nek nyilatkozó szakember szerint ugyan kétségtelen, hogy a mostani krízist az USA jelzálogpiacának összeomlása indította el, de annak mélyebb oka az emberi természet esendőségében keresendő.

Az ilyen válságok azért robbannak ki, mert az emberek a hosszabb növekedési periódusokban elhiszik, hogy ez mindig így lesz, és óvatlanná válnak. Ezért a mostani összeomlás előbb-utóbb akkor is megtörtént volna, ha a bankok nem nyújtanak lakáshitelt az annak visszafizetésére képtelen embereknek. Amíg az emberi természet meg nem változik - ami nem igazán valószínű - ez a vonása újabb válságokhoz vezet, igaz, az exelnök úgy véli, ilyen mély krízist, mint a mostani, ő már nem fog megélni.

Greenspan úgy véli, a pénzintézeteknek előre kellett volna látniuk a krízist. A bankárok tudták, hogy alulárazzák a kockázatokat, és eljön az idő, amikor ezt korrigálniuk kell. Úgy vélem, túl sokan voltak köztük azok, akik azt hitték, hogy képesek lesznek felismerni a válság kirobbanásának időpontját, s így időben kiszállhatnak a játékból - hangsúlyozta.

A szakember szerint Nagy-Britannia jobban megszenvedi az összeomlást, mint az USA, mivel kiszolgáltatottabb a világpiacnak. Hosszú időbe telik majd, mire a szigetország kimászik abból a gödörből, amibe került.

A bajok megelőzése érdekében a világ országainak emelniük kell a bankok tőketartalék-képzési követelményeit, de tartózkodniuk kell a protekcionista intézkedésektől. Nem szabad veszélyeztetni az elmúlt évtizedekben globálissá vált világgazdaság kínálta előnyöket.