Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Bár a német gazdaság állapota javul, az ország második negyedéves teljesítménye alapján kilábalt a recesszióból és a harmadik negyedéves előrejelzések is általánosságban pozitív képet festenek, mégis vannak olyan jelek, amelyek megkérdőjelezik, hogy a növekedés fenntartható lenne - írta az Economist-ban a The Economist Intelligence Unit (EIU).

A világgazdaság W-alakú fejlődési pályája újra leránthatja a német exportpiacok felvevőképességét. Mivel a német bankszektort erősen érintették az amerikai eredetű mérgező eszközök, a közeljövőben akár egy hitelpiaci törés is bekövetkezhet. A munkanélküliség növekedése főként a kormányzati segítségnek köszönhetően lassult le, de biztosra vehető, hogy ismét gyorsulni kezd, amikor a cégek szembesülnek a túltermeléssel - teszi hozzá a lap. E tényezők miatt komoly esélye van annak, hogy a német gazdaság visszasüllyedjen a recesszióba.

Németországban az április és június közötti periódusban negyedéves szinten 0,3 százalékkal bővült a gazdaság, és a jelek szerint ennél is erősebb harmadik negyed várható. A még mindig igen alacsony szinten lévő ipari megrendelések volumene az év eleji mélyponttól felfelé mozdult, az Ifo gazdasági klímát mérő indexe pedig 5 hónapja folyamatos emelkedést mutat. A reál GDP éves szinten 6,7, illetve 5,9 százalékos mínuszt mutatott az első és a második negyedévben, a belső fogyasztás azonban a más fejlett országoknál is sokkal erőteljesebb szinten tudott maradni. Németország nem szembesült hitelválsággal vagy az ingatlanárak elszaladásával, és a háztartások pénzügyi helyzete stabil.

Ugyanakkor komoly kétségek merülnek fel mindezek fenntarthatóságával kapcsolatban. Ezek közül az első a W-alakú világgazdasági növekedési pályából adódik - aminek igen komoly lehetősége van az EIU szerint, mivel a jelenlegi fellendülés sok szállal kötődik a kormányzati mentőövekhez. Amikor azonban ezek hatóereje lecsökken, korántsem biztos, hogy a növekedés önfenntartóvá válhat. Ez komoly érvágást jelenthet a Németország növekedése szempontjából létfontosságú export újjáéledésének is.

A második veszélyforrást a bankszektor jelenti: egyre világosabb, hogy a német bankok azok között vannak, amelyeket a legrosszabbul érintett a globális válság. Az export felfutásával beáramló pénzt ugyanis nagyrészt amerikai eredetű eszközökbe fektették, amelyek értéke mára lezuhant, emellett likviditásukat is elveszítették. A német tőkepiaci felügyelet, a BaFin korábbi becslése szerint a bankok még mindig 800 milliárd mérgező eszközön ülnek. A kormány pedig a szeptemberi választások előtt nem szívesen szembesítené az embereket a várható veszteségek nagyságával - írja a lap. A júniusban elfogadott, problémás bankokra vonatkozó intézkedések pedig messze nem ütik meg a kívánt mértéket. Vannak olyan vélemények is, hogy a hitelválság már 2009 második felében felszínre törhet.

Végül a munkaerő-piaci helyzet jelenthet komoly próbatételt a német gazdaság számára. A részmunkaidőt támogató és a fizetés kiegészítő állami program sikeresen lassította a munkanélküliek számának növekedését. Felmerül az is, hogy a nagyvállalatok - megelőzendő a politikai értelemben vett balratolódást - várnak a nagyobb leépítésekkel a választások utánig. A globális gazdaság helyreállása évekig is eltarthat, ennek következtében pedig a német vállalatok körében komoly mennyiségű kihasználatlan kapacitások jelenhetnek meg. A W-alakú pálya leszállóágában pedig a még magasabbra emelkedő ráta húzhatja le a GDP alakulását is.