A döntést Jeff Sessions (képünkön) jelentette be. Az igazságügyi miniszter arra kérte a felmentetteket, hogy helyi idő szerint péntek éjfélig hagyják el hivatalukat. Valamennyien Barack Obama előző elnök kinevezettjei.

A bejelentés nagy felháborodást váltott ki, miután az érintetteket nem értesítették sem hivatalosan írásban, sem szóban a döntésről, mondta a CNN-nek a bűnüldöző szervtől egy forrás, aki úgy vélte, "ennél rosszabbul nem is kezelhették volna a helyzetet". Sok ügyész a sajtóból értesült arról, hogy fel kell mondania - jeletette a CNN.

Sarah Isgur Flores, az igazságügyi minisztérium szóvivője természetes eljárásnak nevezte a folyamatot a kormányzat változásakor. "Mint ahogy ez korábbi kormányváltásokkor is történt, sok, az előző adminisztráció által kinevezett ügyvéd távozott az Igazságügyminisztériumból. A főállamügyész most a maradék 46-ot kérte meg a távozásra az egységes átmenet biztosítása érdekében."

Megszokott, csak nem így

A CNN ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az ugyan megszokott, hogy az új adminisztráció felkéri az előző kormányzat által kinevezett szakembereket a távozásra, de a pénteki bejelentés hirtelensége sokkal kevésbé megszokott. A hírcsatornának az Igazságügyi minisztérium ügymenetét jól ismerő források azt mondták, hogy az érintettek, bár számítottak ilyen bejelentésre, nem volt világos jelzés feléjük a szaktárca részéről.

Az igazságügy tárca ugyanakkor azt állítja, hogy a szerv működése továbbra is a megszokott módon zajlik.

A CNN azonban rámutatott, hogy még az érintettek névsora sem volt azonnal elérhető, az viszont kiderült, hogy köztük van a helyettes főügyészi feladatokat ideiglenesen ellátó Dana Boente és állandó helyettese, Rod Rosenstein.

A Szenátus jogi bizottságának demokrata tagja, Dianne Feinstein közleményében tudatta, hogy amikor januárban találkozott Mike Pence alelnökkel és a Fehér Ház jogtanácsosával, Donald McGahnnal és konkrétan rákérdezett, hogy az ügyvédeket egyszerre bocsátják-e el, McGahn arról biztosította, hogy a folyamatosság jegyében rendezett lesz az átmenet.

Most pont nem ez történt

- tette hozzá a kaliforniai szenátor.

Ellenérdekeltségek akadályozzák a munkát

A bejelentés azután jött, hogy az adminisztráció elkezdett hangot adni olyan aggodalmainak, hogy az adminisztrációban a jelenlegi Fehér Ház elleni érdekeltségek működnek - jegyzi meg a CNN.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője arról beszélt pénteken egy az úgynevezett "mély állam" (deep state) meglétére vonatkozó kérdésre válaszolva, hogy nem lehet kétségünk a felől, hogy ha egy párt kormányoz nyolc éven át, akkor vannak emberek, akik "kormányon maradnak" és továbbra is az előző kormány programját hajtják végre.

A "mély állam" kifejezés arra utal, hogy meg nem választott egyének irányítják a szövetségi kormány munkáját.

Sessions igazságügyi miniszter - akiről a közelmúltban kiderült, hogy az elnökválasztási kampány ideje alatt találkozott az orosz nagykövettel, ám ezt konkrét kérdésre válaszolva is letagadta szenátusi meghallgatásán - az MTI szerint egy rádióinterjúban arról is beszélt, hogy független vizsgálatot indíttat a minisztériumon belül annak érdekében, hogy "helyreállítsák az igazságügyi minisztérium szakmaiságát és függetlenségét".