A hitelminősítő szerint az ukrán pénzügyi rendszert érő, növekvő feszültség és az IMF-program végrehajtásának sikerét fenyegető, mind nagyobb kockázatok miatt nő a bank- és valutaválság kialakulásának veszélye Ukrajnában - írta az MTI-Eco.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtök esti londoni bejelentése szerint Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú adósságának törlesztéskockázati besorolása az eddigi "B plusz"-ról egy fokozattal "B"-re süllyed, és az új osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes. Ugyancsak "B plusz"-ról "B"-re romlik a kereskedelmi adósokra külön megállapított besorolási országplafon; a rövid távú, "B" szintű devizaadósi osztályzatot az intézet megerősítette.

A "B" adósosztályzat mélyen a még épphogy befektetésre ajánlott alapsáv, a "BBB mínusz" alatt van; attól öt fokozattal marad el.

A Fitch Ratings által Magyarországra érvényben tartott, stabil kilátású "BBB" adósosztályzat hat fokozattal jobb Ukrajnáénál.

Az ukrán leminősítéshez fűzött indoklásban a Fitch kiemeli, hogy törékeny a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által támogatott gazdasági programhoz szükséges politikai konszenzus, és az IMF is felhívta már a figyelmet arra, hogy a végrehajtás kockázatai magasak. A Fitch továbbra is azt valószínűsíti, hogy a 16,4 milliárd dolláros program következő, 1,9 milliárd dolláros részletét Ukrajna lehívhatja, de valószínűleg csak késéssel.

A hitelminősítő az idén az ukrán hazai össztermék-érték (GDP) 4,5 százalékos visszaesését jósolja, ami a cég szerint még nehezebbé teszi a szükséges költségvetési szigorítások bevezetését.

Az ukrán jegybankra politikai nyomás nehezedik a hazai valuta leértékelésének megállítása végett, még a központi devizatartalékok megcsapolása árán is. A devizakészlet a tavaly 38,1 milliárd dollárról idén január végéig 24 százalékkal 28,8 milliárd dollárra esett, áll az elemzésben.

Augusztusban lejár egy 500 millió dolláros szuverén eurokötvény, és ezt a jelenlegi devizatartalékból is törleszteni lehet, a Fitch Ratings szerint azonban félő, hogy egy esetleges teljes körű pénzügyi válság kikezdheti az ukrán állam fizetési hajlandóságot.

A Fitch a múlt héten Oroszországot is leminősítette, az addigi "BBB plusz"-ról egy fokozattal "BBB"-re - a cég által Magyarországra érvényben tartott, közepes befektetői besorolással azonos szintre -, a nyersanyagár-zuhanás kihatásaira és az adósság-refinanszírozási kockázatokra hivatkozva.

A kelet-európai térség gazdaságait - köztük EU-tagállamokét - az utóbbi hetekben rég nem látott ütemű leminősítési hullám sújtotta a pénzügyi-likviditási válság hatásai miatt. A Fitch Ratings november elején egyszerre három EU-tagállam - Magyarország, Románia, Bulgária - szuverén besorolásának rontásáról döntött.

A cég az addig "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkentette. A Standard & Poor's ugyanabban a hónapban ugyanilyen szintre rontotta a magyar adósosztályzatot.