A kínai feldolgozóipar teljesítménye immáron a negyedik egymást követő hónapban zsugorodott júniusban - derült ki a HBSC/Markit beszerzési menedzserindexéből (PMI). Sok szakértő jobban megbízik a bank és a piackutató cég mutatójában, mint a pekingi hivatalos adatokban. A PMI 49,6 pont lett szemben a májusi 49,2 ponttal, illetve az előrejelzésekben szereplő 49,4 ponttal.

Ez ugyan az elmúlt három hónap legmagasabb értéke, ám még mindig az ágazat növekedését és visszaesését elválasztó 50 pontos határ alatt van, azaz azt jelenti, hogy a feldolgozóipar teljesítménye gyengült. A korábbinál kevésbé rossz adat hátterében az állhat, hogy nőtt a megrendelések állománya - az ezt jelző részindex 50 pont fölé került. Emellett az export kevésbé zsugorodott a korábbinál.

Rossz hír viszont, hogy a cégek több embert bocsátottak el júniusban, mint májusban - az elmúlt hat évben nem látott tempóra gyorsult a leépítések üteme. Az elemzők úgy értékelik az ellentmondó adatokat, hogy nem növekedtek annyival a megrendelések, amennyi munkaerő-felvételre ösztönözné a vállalatokat. Más szóval a cégek várakozásai visszafogottak.

Elemzők szerint a kitartó gyengélkedés újabb gazdaságösztönzőkért kiált. A pekingi vezetés az elmúlt hat hónapban négyszer mérsékelte a hitelköltségeket. A jegybank májusban egy százalékponttal csökkentette a kötelező tartalékrátát is, ám az első negyedévben mért éves GDP-növekedés így is hatéves mélypontra, hét százalékra lassult. Szakértők szerint ha tovább folytatódik a feldolgozóipar zsugorodása, újabb ösztönözők jöhetnek.

Beindult az eurózóna

A Markit piackutató cég előzetes adatai szerint júniusban 54,4 pontra, 49 havi csúcsra emelkedett az euróövezet szolgáltatóiparának PMI-je a májusi 53,8 pontról. A feldolgozóipari PMI 52,5 pont lett a májusi 52,2 pont után. Ez 14 havi csúcs. Az összesített mutató 54,1 pontra, 49 havi csúcsra ugrott a májusi 53,6 pontról. Az elemzők mindhárom adatnál kissé rosszabbat vártak. A Markit szakemberei kiemelik, hogy még az eddig lanyhán teljesítő Franciaország teljesítménye is javult.