Bár a gazdák és érdekvédelmi szervezeteik már hetekkel ezelőtt megkongatták a vészharangokat, hogy az idei aszály miatt hatalmas terméskieséssel és veszteségekkel kell számolniuk mind nekik, mind az országnak, a mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy mindez nem befolyásolja az élelmezés stabilitását - írta a szerbiai Magyar Szó.

Kevesebb lesz ugyan a napraforgó- és a szójatermés, ám a gazdák az idén nagyobb területet vetettek be ezekkel a haszonnövényekkel, mint korábban, így nem lesz nagyon nagy a kiesés a minisztérium közleménye szerint. A kukoricatermésben várható kiesést az 1,3 tonnás tartalékokból pótolják. Az aszálykár mértékét csak az aktuális hőhullám elvonulása után tudják felmérni.

Vukosav Sakovic, a Zita Srbije egyesület igazgatója a kukoricatermés 40 százalékos csökkenésével számol. Ez 525 millió euró kárt okoz. Az húzza ki a gazdákat és mindenkit, aki érintett a mezőgazdaságban a bajból, hogy tavaly rekordmennyiségű kukorica termett, így jelenleg 1,2 tonna tartalék van a tárolókban.

Szóját az idén 220 ezer hektáron vetettek a gazdák, 25 százalékkal nagyobb területen, mint tavaly, a terméskiesés viszont feltehetőleg 40 százalékos lesz. Napraforgót nagyjából 200 ezer hektáron termeltek, a várható aszálykár pedig 10 százalékos lesz.

Magyarországon is nehéz a helyzet, amit tovább bonyolít, hogy változott az aszály definíciója. Eszerint akkor beszélünk aszályról, ha a csapadék 30 napok keresztül nem éri el a 25 millimétert vagy a napi maximum hőmérséklet 15 napon át több 31 Celsius-foknál. A biztosítók június előtt még a korábbi feltételekkel kötöttek biztosítást az aszálykárra, így a termelőknek most többféle rendszerrel kell számolniuk párhuzamosan.