Újabb vészjelzés, amely Magyarországot is érinti

Bekövetkezett, amire a szerbiai agrárszervezetek hetekkel ezelőtt figyelmeztettek: nagy terméskiesést és anyagi veszteséget fog okozni az idei aszály. Szerencsére egyes terményekből idén nagyobb területeket vetettek be, mint tavaly.
Barabás Júlia, 2017. augusztus 10. csütörtök, 19:24
Fotó: Napi.hu

Bár a gazdák és érdekvédelmi szervezeteik már hetekkel ezelőtt megkongatták a vészharangokat, hogy az idei aszály miatt hatalmas terméskieséssel és veszteségekkel kell számolniuk mind nekik, mind az országnak, a mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy mindez nem befolyásolja az élelmezés stabilitását - írta a szerbiai Magyar Szó.

Kevesebb lesz ugyan a napraforgó- és a szójatermés, ám a gazdák az idén nagyobb területet vetettek be ezekkel a haszonnövényekkel, mint korábban, így nem lesz nagyon nagy a kiesés a minisztérium közleménye szerint. A kukoricatermésben várható kiesést az 1,3 tonnás tartalékokból pótolják. Az aszálykár mértékét csak az aktuális hőhullám elvonulása után tudják felmérni.

Vukosav Sakovic, a Zita Srbije egyesület igazgatója a kukoricatermés 40 százalékos csökkenésével számol. Ez 525 millió euró kárt okoz. Az húzza ki a gazdákat és mindenkit, aki érintett a mezőgazdaságban a bajból, hogy tavaly rekordmennyiségű kukorica termett, így jelenleg 1,2 tonna tartalék van a tárolókban.

Szóját az idén 220 ezer hektáron vetettek a gazdák, 25 százalékkal nagyobb területen, mint tavaly, a terméskiesés viszont feltehetőleg 40 százalékos lesz. Napraforgót nagyjából 200 ezer hektáron termeltek, a várható aszálykár pedig 10 százalékos lesz.

Magyarországon is nehéz a helyzet, amit tovább bonyolít, hogy változott az aszály definíciója. Eszerint akkor beszélünk aszályról, ha a csapadék 30 napok keresztül nem éri el a 25 millimétert vagy a napi maximum hőmérséklet 15 napon át több 31 Celsius-foknál. A biztosítók június előtt még a korábbi feltételekkel kötöttek biztosítást az aszálykárra, így a termelőknek most többféle rendszerrel kell számolniuk párhuzamosan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.08.10 20:49

A kukorica szárazságtűrő növény!
És van öntözési támogatás, amit nem pádzséróra kellene költeni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html