BUX
38240

Újabb vészjelzés érkezett

A pénzügyi válság óta nem látott visszaesést szenvedett el a világkereskedelem tavaly, ami arra utal, hogy idén rossz éve lehet a világgazdaság egészének. A bajok egyik erős jele a kínai-brazil kereskedelem látványos összeomlása.

Napi.hu, 2016. február 29. hétfő, 17:11

A feltörekvő országok gyengülő kereslete miatt a 2008-2009-es pénzügyi összeomlás és világgazdasági válság óta nem látott halvány évet zárt a világkereskedelem 2015-ben. A nemzetközi határokat átlépő áruk értéke dollárban számolva 13,8 százalékkal zuhant 2014-hez képest - idézte Holland Gazdaságpolitikai Elemzőiroda adatát a Financial Times.

A hanyatlás legnagyobb része Kína és más feltörekvő országok kereskedelmének gyengülésére vezethető vissza - derül ki a számokból, amelyek elsők azok között a mutatók között, amelyek átfogó betekintést engednek a 2015-ös világkereskedelmi folyamatokba.

A riasztó adat visszhangozza a 2016-os fejleményekkel kapcsolatos pesszimista várakozásokat. Úgy tűnik, a gazdaság szereplőinek egyre több okuk van az aggodalomra.

Vészes hármas

A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csoport jegybankárainak és pénzügyminisztereinek péntek-szombati tanácskozása előtt Mark Carney, a Bank of Englad elnöke egy káros egyensúly kialakulására figyelmeztette kollégáit. Nevezetesen arra, hogy a világgazdaság beleeshet az alacsony növekedés, alacsony infláció és alacsony kamatok hármasának csapdájába.

Megjegyzése összecseng a Nemzetközi Valutaalap elemzőinek figyelmeztetésével, amely szerint az IMF csökkentheti a világgazdaság idei növekedésére adott előrejelzését. A világ vezető gazdaságainak többet kellene tenniük a bővülés serkentése érdekében - vélik a Valutaalap szakértői.

Drámai zuhanás

A Baltic Dry index, amely a nagy tömegben szállított árupiaci termékek kereskedelmét tükrözi, történelmi mélypontra esett. Kína - amely 2014-ben átvette az USA-tól a világ legnagyobb külkereskedelmét lebonyolító országának járó országalmát - arról számolt be, hogy 2016 januárjában két szemjegyű mértékben esett vissza exportja és importja is.

A kínai-brazil külkereskedelem drámai példát ad a helyzet romlására. Az ázsiai óriás az autóktól a textíliákig sok mindent exportál latin-amerikai legnagyobb gazdaságába. Januári kivitele azonban 60 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A fordított irányú szállítások elfeleződtek - derült ki a dán Maersk Line, a világ legnagyobb tengeri konténerszállítójának adataiból.

"Helyzet van" mindenütt

És a helyzet ugyanez Kína és a többi latin-amerikai ország viszonyában is - mondja Antonio Dominguez, a Maersk Line brazil, paraguayi, uruguayi és argentin irodájának vezetője. Jó pár negyedéve tart ez a tendencia, ám 2016 elején különösen markánssá vált.

A kép szerencsére nem teljen sötét. Brazil export ugyanis a kínai visszaeséssel párhuzamosan a többi ázsiai országba nőtt. Ezt segítette, hogy a real az elmúlt 12 hónapban 40 százalékkal leértékelődött a dollárral szemben.

Ami a világ többi részét illeti, a dollár erősödése keresztbe tett az USA feldolgozóipari cégeinek. Az amerikai kivitel értéke 6,3 százalékkal mérséklődött. A valutaárfolyamok hullámzása és a nyersanyag-, illetve energiahordozó-árak esése a világ minden régiójában éreztette hatását a kereskedelmi forgalomban.

Vége a globalizációs robbanásnak

A világkereskedelem növekedése gyenge lesz, de nem várunk összeomlást - mondja Andrew Kenningham, a londoni Capital Economics vezető elemzője. Viszonylagos optimizmusát alátámaszthatja, hogy a világkereskedelem mennyisége 2,5 százalékkal bővült tavaly.

Ez azonban elmaradt a világ GDP-jének 3,1 százalékos növekedésétől. A 2008-as válság előtt a kereskedelem kétszer olyan gyorsan bővült, mint a GDP. Ez a viszony 2011 óta vagy kiegyenlítődött, vagy meg is fordult. Az elemzők egy része ennek alapján úgy véli, hogy vége azoknak az évtizedeknek, amelyekben a világgazdaság globalizálódása volt a változások legfontosabb mozgatója.