Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai árnyék bankrendszer, amely a helyhatóságok kezében lévő, a valódi bankoktól függetlenül működő pénzügyi szervezeteket fedi, elrejti az országban kialakult eladósodás valódi nagyságát - figyelmeztetett a Moody's Inverstors Service. Emiatt nem látható, hogy az eladósodás tovább nő: a hitelállomány bővülése meghaladja a GDP nominális gyarapodását.

A tartozások teljes növekedését alábecsülhetik a megfigyelők, mivel az árnyék bankrendszerben jelentkező gyors bővülés egy része nem szerepel a teljes társadalmi finanszírozás (TSF) mutatóban - derül ki Michael Taylor, a Moody's vezető ázsiai hitelemezője szavaiból. Ez magában foglalja a nem állami gazdasági szereplők, azaz a cégek és a magánszemélyek külső pénzbevonását.

A hitelminősítő cég számításai szerint a becslési hiba legkevesebb 16 ezer milliárd jüan (2,4 ezer milliárd dollár) volt 2015 végén. Ez a GDP 23 százaléka. A Moody's szerint a TSF azt a formális banki hitelnyújtást követi le, amelyet segít az ország pénzügyi vezetésének támogató monetáris politikája.

Az eladósodás növekedése párosulva az árnyék bankrendszer aktivitásának erősödésével növeli Kína pénzügyi kockázatát - mondja Stephen Schwartz, a Moody's elnökhelyettese. A hitelminősítő a meglehetősen jó, Aa3-as osztályzatot adja a kínai adósságokra, ám a besorolás márciusi felülvizsgálata után stabilról a leminősítés lehetőségét előre vetítő negatívra rontotta annak kilátásait.