Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel újévi beszédét hétfő este sugározza az ARD és a ZDF német országos közszolgálati televízió, de azt előzetesen nyilvánosságra hozta a kancellári hivatal - derül ki az MTI híréből.

Az éghajlatváltozás, a migráció "irányítása és rendezése", a harc a nemzetközi terrorizmus ellen mind-mind "sorskérdés", amelyeket Németország a saját érdekében meg akar oldani, és ez akkor sikerülhet leginkább, ha mások érdekeit is figyelembe veszi - mondta a kancellár.

A világháborúk réme a tanulság

Az előző évszázad két világháborújából éppen az önérdek és a mások érdekeinek egyeztetése a tanulság, "de ezt a meggyőződést ma már nem mindenki osztja", ezért "nyomás alá kerülnek" a nemzetközi együttműködés alapelvei. Ebben a helyzetben "erőteljesebben ki kell állnunk meggyőződéseinkért, érvelnünk és küzdenünk kell, és a saját érdekünkben több felelősséget kell vállalnunk" - mondta Angela Merkel.

Németország január 1-jétől két évre bekerül az ENSZ Biztonsági Tanácsába. A testület tagjaként a "globális megoldásokért" harcolnak majd. Ezt a hozzáállást jelzi az is, hogy a szövetségi költségvetésben növelik a humanitárius segítségnyújtást és a nemzetközi fejlesztési együttműködést szolgáló forrásokat, de tovább emelik a védelmi kiadásokat is.

Fontos választás lesz májusban

Németország azért is küzd, hogy az Európai Unió "robusztusabb" - erősebb - legyen, és javuljon döntéshozatali képessége. Arra is törekszik, hogy megmaradjon a szoros partneri kapcsolat Nagy-Britanniával az uniós tagság megszüntetése után - mondta a kancellár.

Májusban az európai parlamenti választáson mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU "a jövőben is a béke, a jólét és a biztonság projektje" legyen - mondta Merkel.

A kancellár az óév belpolitikai fejleményeivel kapcsolatban megjegyezte: tudja, hogy sokan elégedetlenek a kormánnyal, hiszen már a megalakítása is hosszú ideig tartott, működését viták jellemezték és sokat foglalkozott saját magával.

Önvizsgálatot tartott, s döntött

A demokráciához elengedhetetlen, hogy az állami alkalmazottak mindent megtegyenek az ország békéjéért és a társadalom összetartásáért, és mindig vizsgálják, hogy miként járulhatnak hozzá ehhez személyesen. "Én ezt megtettem, méghozzá függetlenül attól, hogy mennyire nem volt kielégítő az elmúlt év", hiszen 13 év a kancellári tisztségben önmagában is elég ok erre az önvizsgálatra.

A folyamat eredményeképpen októberben megnyitotta az utat egy "új kezdet" felé azzal, hogy bejelentette, a mostani törvényhozási ciklus után nem vállal többé politikai tisztséget. Szerinte ez a dolgok rendje. A demokráciát a változás élteti, így azt építjük tovább, amit elődeink ránk hagytak, és az utánunk jövőknek formáljuk a jelenben - mondta beszédében a politikus az MTI szerint.