Csehország vitába keveredett az Európai Bizottsággal, illetve Ausztriával és Németországgal a Dokovanyban lévő atomerőmű rekonstrukciójával kapcsolatban - idézte Politico cikkét az onet.pl. Prága állami támogatást akar adni a projekthez, ami sérti az unió ezzel kapcsolatos szabályozását.

Ha Brüsszel köti az ebet a karóhoz, akkor a cseh kormány Oroszországhoz fordulhat. Valószínűleg egy 12 milliárd eurós hitelszerződés kötnének, ami nagyságrendjében megegyezik a paksi bővítésre adott tízmilliárdos orosz hitellel.

Ausztria és Németország, amelyek ellenzik az atomenergia használatát tiltakoznak a beruházás ellen. A létesítmény nem mellesleg 50 kilométerre van a cseh-osztrák határtól. Csehország azonban úgy akar szabadulni a szenet égető hőerőművektől, hogy az ország áramellátásának felét atomerőművekkel biztosítaná.

Korábban a temelini atomerőművet (képünkön) akarták bővíteni, ám ez nem sikerült. A Dukovanyt érintő terv megvalósítása viszont a viták miatt sokat késhet. Milos Zeman államfő nem ellenezi az oroszokkal való megállapodást magyar mintára, Andrej Babis kormányfő hivatalosan még nem foglalt állást ebben a kérdésben.

A fotó forrása: Reuters