Újra a tárgyalóasztalhoz ült Románia és az IMF

Megkezdődtek kedden Románia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások a jövő évi román állami költségvetés-tervezetről, de szó lesz egy esetleges újabb hitelmegállapodásról is - jelentette ki kedden Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter.
MTI, 2015. október 13. kedd, 18:59
Fotó: Reuters

A tárcavezető kifejtette: olyan témák kerülnek napirendre, mint például a jövő évi költségvetés-tervezet, a szerkezeti reformok, valamint az ásványkincsek kitermelését szabályozó, úgynevezett kitermelési járadékok törvénytervezete. Hozzátette: a megbeszéléseken szó lesz egy esetleges újabb hitelmegállapodásról is, amit Románia az IMF-fel akar kötni. Teodorovici szerint az eddigieknél rugalmasabb hitelszerződés hasznára válhat Romániának.

Victor Ponta román miniszterelnök is kijelentette kedden, hogy szerinte egy elővigyázatossági típusú hitelszerződés mindig jól fog jönni Romániának a régióban és a világban tapasztalható körülmények miatt, ugyanis "egy ilyen bizonytalan világban jó minél elővigyázatosabbnak lenni". Ugyanakkor nyomatékosította: Romániának nincs szüksége kölcsönre, ezért akarnak elővigyázatossági hitelszerződést.

Románia 2009 óta három kétéves, nemzetközi, többoldalú szerződést kötött az IMF irányítása alatt. A legutóbbi kettő elővigyázatossági típusú volt. A legutóbbi szeptemberben járt le, de Románia nem zárta le sikeresen, mivel a felek között nézeteltérések merültek fel egyebek mellett a bukaresti kormány adócsökkentési és béremelési politikája miatt. Az IMF attól tart, hogy a román makrogazdasági egyensúlyok megbomolnak a hirtelen adócsökkentések és béremelések miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK