Újra ajtót mutatnak Magyarországnak is - viszlát Európa

Szerkesztőségi cikkben teszi le a voksát a mini schengeni övezet mellett a Financial Times arra hivatkozva, hogy kívül tágasabb azoknak az országoknak, amelyek nem óhajtják vállalni a közös határrendszer előnyei mellé társuló hátrányokat.
Napi.hu, 2016. január 21. csütörtök, 09:43

Az útlevél nélküli szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezet az európai egység leglátványosabb megjelenési formája. Erősíti a rendszerben részt vevő 22 EU-tagország kereskedelmi kapcsolatait és szélesre tárja a kapukat a turizmus előtt. Hiába nyújt azonban igen jelentős gazdasági előnyöket, a Közel-Keletről és Észak-Afrikából beözönlő menekültek megmutatták korlátait - kezdi szerkesztőségi cikkét a Financial Times (FT).

Ha az EU vezetői meg akarják menteni a schengeni rendszert, akkor látniuk kell, hogy elérkezett az utolsó pillanat, amikor ezt megtehetik. Világossá kell tenni - amit eddig nem tettek -, hogy teljesen elszánták magukat az emberek és az áruk szabad mozgást lehetővé feltételrendszer fenntartása mellett.

Folyamatosan omlik össze

Schengen azért került veszélybe, mert rendszere befejezetlen. Miközben a résztvevő országok felszámolták saját határvédelmüket, nem jött létre a külső határok védelmét ellátó erős rendőri erő. Ez nem volt gond addig, amíg csak szivárogtak a menekültek Európába, ám a tavalyi menekülthullám részben emiatt vált kezelhetetlenné. A végeredmény az, hogy a tagállamok egymás után állítják vissza saját hátárellenőrzésüket.

Ezzel egyidejűleg nem tudtak megállapodni a bevándorlók elosztásában. Az elmúlt néhány hét azt bizonyította, hogy a bevándorlási hullámot csak kissé enyhítette a tél, így nem véletlen, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a héten azt mondta: az EU-nak két hónapja marad a menekültválság lecsillapítására a meglévő schengeni kereteken belül.

Nincs mese

Az FT értékesítése szerint az Európai Bizottság kidolgozta az ehhez szükséges intézkedéseket. Kezdeményezte a közös európai határvédelmi erő felállítását fél éven belül és a napokban javasolta a menekültek kezelésének módosítását, amivel levehetnék az indokolatlanul nagy terheket a frontországokról, elsősorban Görögországról és Olaszországról.

Brüsszel elkerülhetetlennek tartja a bevándorlók elosztását a schengeni országok között teherbíró-képességük arányában. Az FT szerint ez tehermegosztás indokolt.

Eddig azért nem sikerült szétosztani a bevándorlókat, mert az uniós kormányok egy része nem vállalja fel, hogy az új jövevények érkezését elfogadtassa országa választóival. Ez a patthelyzet feloldhatatlannak bizonyulhat, ami arra késztetheti az EU régi tagországait, hogy létrehozzák saját, kisebb schengeni övezetüket.

Dönteni kell, mi legyen

A bevándorlás megállításáért folytatott harcot több fronton kell megvívni - ismétli el a köztudott tényeket az FT. Először is véget kell vetni a szíriai polgárháborúnak. Másodszor további erőforrásokat kell adni Törökországnak, Libanonnak és Jordániának, ahova a legtöbb ember menekül, illetve ahonnan továbbindulnak Európába. Végül az EU-nak és főként Németországnak bővítenie kell a bevándorlók befogadását és integrálását lehetővé tevő kapacitásait.

A legelső feladat azonban az, hogy Európa döntsön a schengeni övezet jövőjéről. A rendszer, amely éveken át óriási gazdasági és politikai előnyöket hozott a benne részt vevő országoknak, végveszélybe került. Az FT szerint csak úgy óvható meg, ha tagállamai tudomásul veszik, hogy az előnyökért cserébe vállalniuk kell a közös határrendszerrel járó hátrányokat is.

Verdikt

Ha az útlevél nélküli szabad mozgást lehetővé tevő schengeni határrendszert csak úgy lehet fenntartani, hogy kisebbre kell szabni, azaz ki kell zárni belőle azokat az országokat, amelyek nem vállalják a vele járó nehézségeket, akkor - sajnálatos módon - ezt kell tenni - javasolja a Financial Times szerkesztősége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2016.01.23 08:09

@pastorius: "az, hogy nem csupaszak a falak, még projektort és laptopot is vettünk..ugyan internet az utóbbi két évben NINCS!!!!!! és ez a suli főváros szívében van, egy elismert, jó hírű suli mi lehet kijjebb, nem beszélve vidékről
ez így normális...."

Messze nem normális, de mint tudod a hit ellen nincs mit tenni...
Az orbanizmus hívei sziklaszilárdan hiszik, hogy ez a kókler nagy volumenű államférfi. Még akkor is hiszik ezt, ha cselédsorba süllyednek miatta.

Az iskolai hiányosságról csak annyit, hogy több esetben elnököltem olyan technikus minősítő vizsgán, ahol a vizsgafeladat elkészítéséhez szükséges anyagot az igazgató és a tanári kar tarhálta össze.
A KLIK mint a nemzet esze nem jutott el odáig, hogy a szakközépiskolák vizsgáihoz komoly anyagi erő biztosítása szükséges....

A hívekkel két gond lehet: tisztában vannak azzal, hogy ilyen a valós helyzet de az imádat felülírja a gondolkodás képességét, vagy nem is látják át a helyzet tarthatatlanságát. Nem tudom melyik a rosszabb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.01.23 07:42

@pastorius:

ráadásul, kiegészítésként...ami agyerek osztályában van, mindegy miről beszélünk, a padokat, szemetest..és néhány vacak szekrényt kivéve, mind a szülök érdeme...az, hogy nem csupaszak a falak, még projektort és laptopot is vettünk..ugyan internet az utóbbi két évben NINCS!!!!!!
és ez a suli főváros szívében van, egy elismert, jó hírű suli
mi lehet kijjebb, nem beszélve vidékről
ez így normális
(s télen azért az istennek se törjön ki ablak, mert vagy fél év, mire valahogy üveg kerül rá, az, hogya krétát is mi vesszük, miután elfogytak a régi tartalékok, meg sem említem
de azért hajrá, legen még több kisvasút felcsúton, vagy száz sportpalota, és szeretnék még néhány stadiont is...négyzetméterenként...minden faluba, matolcsy meg nyugodtam elfolyathat még az eddigi 500 milliárdhoz másik ötöt...persze két év alatt, aztán jön a következő 500)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.01.23 07:35

@rw2:

volt közöd mostanság iskolához?
nem?
nem maradtál ki semmiből, pont olyan szellemiségében, elvárásaiban, tananyagaiban, metodikájában í ha ilyet lehet egyáltalán mondani az felesleges tananyag ömlesztett tömegére, vagy a nem a kompetenciákat fejlesztő (arra idő sem lenne), hanem ma már a gugliban másodpercek alatt kikereshető ismeretek tonna számra a gyerek elé lapátolásra rossz, hibás, felületesen ellenőrzött, ki nem próbált, két hónap alatt alatt összevakart könyvekből persze)..szóval pont olyan, mint volt az 30-es, 60-as, 70-as, 80-as, 90-es években

osztály vigyázz, pihenj, ülj le..az alapállás
a stresszelés ezerrel, pofa be és testi-lelki vigyázállás a nap 8-9 órájában (hál' istennek ezzel kvázi egész napos iskolával a stresszhelyzetek meghosszabodtak)
nem ijesztő ez nem is kicsit, hogy a 21. században még mindig a múlt század eszközeivel (stb.) akarjuk a gyerekeket felkészíteni a világra??

és sokak legnagyobb örömére még a kéz hát mögé tevése a padban is sok helyen visszajött..
na ettől kapnak majd versenyképes tudást.. :(

ne csodálkozz, ha húznak el, ez nem embernek, valójában mentik a gyerekeket..kiváltképp nem gyereknek való (mellesleg sosem volt az, már 50 évvel ezelőtt sem)
nem, ez a világ tényleg sokaknak nem felel meg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.01.22 14:15

Igen mutassanak ajtót, hadd tudjuk meg mik vagyunk a világban. Igen szürke kisegerek csak.
Hogyan hiheti a magyar választók elég nagy része, hogy mi vagyunk a legokosabban, legjobb irányt mutató ország.
Le kellene már szállnunk a felhők fölül mert rajtunk kívül csak Európában 510 millió ember nem így gondolja.
Minden bajunk ebből származik az alap nélküli önhittségből, mintha nem is a Földön hanem a Marson élnénk.
Két háborús vereség , két kifosztás nem volt elég? Úgy látszik az önálló élet csak árt nekünk, viszont a Habsburgok meg az oroszok nem engedték a vadulást!
A nép a plebs nem érti a Uniót, az osztrák paraszt igen, azóta a keletiek lopják a traktorjaikat! És még mi kritizálunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2016.01.22 12:38

Nincs ennek a mini Schengennek semmi értelme. Sztem egyszerűen egy jónak tűnő indok arra, hogy az első lépést megtegyék ahhoz hogy megnyirbálják a mi utazással kapcsolatos jogainkat. (kár hogy kilóg a lóláb) Igazából szeretnének kizárni minket, de úgy hogy "barátok maradjunk" és az ő előnyeik megmaradjanak. Ehhez egy jó első lépés a határ visszaállítása, az ellenőrzés visszaállítása már csak egy pillanat műve..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html