Több mint hétszáz orvos és egészségügyi szakértő írta alá azt a petíciót, amelyben felszólítják a parlamenti képviselőket, hogy támogassák a dohányzás betiltását az autókban, amikor gyerek is utazik bennük - jelentette a BBC. A tilalom, amelyről hétfőn szavaz a parlament, Angliára vonatkozna. A British Medical Journal orvosi lapban megjelent felhívás célja a gyermekek egészségének védelme most és a jövőben.

Az aláírók között az állami egészségügyi rendszerben dolgozó ápolók, orvosok voltak többségben. Levelükben azzal érvelnek, hogy a passzív dohányzás az egyik legsúlyosabb oka a gyermekbetegségeknek, különösen a szegényebb rétegek körében. Az autókban a lakásoknál jóval intenzívebb dózis kaphatnak a vétlen gyermekek. Az egészségügyi szakmán belül konszenzus van abban, hogy meg kell védeni őket ettől.

A felhívás aláírói arra is felhívják a képviselők figyelmét, hogy az autósok ilyenfajta korlátozására vannak példák. Az USA egyes államaiban, köztük Kaliforniában, illetve Kanada és Ausztrália bizonyos részein tilos a dohányzás a gyereket szállító autókban.

Ha nem használ  a szép szó...

A dohányosok lobbiszervezete nem ért egyet az orvosokkal. Úgy vélik, az államnak nem kellene újra beleszólnia abba, hogy az emberek mit tehetnek és nem tehetnek privát szférájukban. Nagyon kevés olyan autós van - érvelnek -, aki dohányzik a gyereke jelenlétében.

A Lordok Háza a múlt héten elfogadott egy olyan jogszabályt, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy büntetőjogi esetként kezelje azoknak az autósoknak az ügyeit, akiket dohányzáson kapnak gyermek jelenlétében, de nem kötelezi erre a hatóságokat. London ennek nyomán szabad kezet adott a kormánypárti képviselőknek abban, hogy támogassák ezt a változatot. A Munkáspárt közölte, hogy ha nem fogadják el a korlátozást, akkor a 2015 választások egyik fontos témájává teszi a tilalom ügyét.

A walesi kormány jelezte, hogy megfontolja egy hasonló törvény elfogadtatását, ha azt tapasztalják, hogy a felvilágosító kampányok nem hoznak megfelelő eredményt, azaz az autósok továbbra is dohányoznak gyerekeik közelében. Skóciában egy liberális demokrata képviselő készül hasonló jogszabály beterjesztésére, Észak-Írországban az egészségügyi minisztérium kezd konzultációt az ügyről.

Tények

  • Csak a felnőttek ötöde dohányzik és a dohányosoknak csak ötöde cigizik a gyereke jelenlétében.
  • Zárt térben a cigarettafüst két és fél óráig maradhat a levegőben még akkor is, ha nyitva van a helyiség ablaka.
  • A passzív módon belélegzett dohányfüst 4000 vegyi anyagot tartalmaz, köztük ismert rákkeltő összetevőket.
  • A passzív dohányzás jelentős szerepet játszik a tüdőfertőzések, az asztma, egyes fülproblémák kialakulásában és a bölcsőhalálban.
  • Nagy-Britanniában évente 300 ezer gyereket kell orvoshoz vinni a passzív dohányzásra visszavezethető bajokkal.
  • Egyes kutatók szerint az autóban rekedt dohányfüst koncentrációja 11-szerese egy normál helyiségben mért koncentrációnak.