Újra beszóltak az ECB-nek

Felerősödtek az Európai Központi Bank (ECB) ultralaza monetáris politikáját bíráló hangok Németországban.
MTI, 2016. június 10. péntek, 18:58
Fotó: MTI/EPA

A tartósan alacsony kamatokkal növekszik annak veszélye, hogy hirtelen felszöknek a kockázati felárak - mondta Jens Weidmann, a német központi bank elnöke egy pénzügyi konferencián. Meggyőződésem szerint a monetáris politika nem nézheti tétlenül, ha pénzügyi egyensúlytalanság alakul ki - mondta a Bundesbank elnöke.

Az ECB azzal számol, hogy irányadó kamata még hosszú évekig a negatív tartományban marad. A bírálók szerint ez viszont előbb-utóbb oda fog vezetni, hogy a befektetők kénytelenek lesznek kockázatosabb eszközök felé fordulni, ha hozamot akarnak látni. Piaci buborékok alakulhatnak ki, és hirtelen drámaian emelkedhet az egyes befektetési eszközök után felszámított kockázati felár. Weidmann megerősítette korábbi követelését, hogy vizsgálják felül a bankok mérlegében lévő állampapírok kockázati értékelését, ami szerinte különösen az euróövezetben fontos.

Csatlakozott a bírálatokhoz Ralph Brinkhaus, a konzervatív blokk parlamenti frakciójának helyettes vezetője. Kiemelte: a takarékpénztárak és más pénzintézetek panaszkodnak, hogy a hitelezés nyereségessége összeomlott és félő, hogy kockázatos ügyletekbe bonyolódnak.

Vitor Constancio, az ECB alelnöke elismerte ugyan, hogy a negatív kamatok politikájának megvannak a határai, de hangsúlyozta, hogy az ECB első számú feladata az árstabilitás biztosítása, és visszautasította politikusok és bankárok felhívását, hogy az ECB koncentráljon a tágabb pénzügyi stabilitási kockázatokra. Úgy gondoljuk, hogy a pénzügyi stabilitás nem prioritása és nem is lehet prioritása a monetáris politikának - mondta Constancio.

Védelmébe vette az ECB-t a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Az euróövezetről szóló jelentésében keményen bírálta a válság kezdete óta alkalmazott megszorító gazdaságpolitikákat, amelyeknek a növekedést visszavető, a válságot tovább élező és meghosszabbító hatásuk volt.

Az ECB-nek tovább kell lazítania monetáris politikáját, ha az infláció nem kezd el emelkedni, a kormányoknak pedig megoldást kell találniuk a pénzügyi stabilitást fenyegető és a hitelezést visszafogó nem teljesítő banki hitelek problémájára - áll az OECD jelentésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK