Portugália nem akar újabb mentőcsomagot kérni az EU-tól és az IMF-től, minden tőle telhetőt el fog követni annak érdekében, hogy ezt elkerülje - jelentette ki Mario Centeno, az ország pénzügyminisztere a CNBC-nek nyilatkozva. A pénzügyi tárca enélkül akarja "kikezelni" a gazdaságot a bajaiból.

A dél-európai ország 2011 tavaszán 78 milliárd eurót kapott az eurótagállamoktól és a Nemzetközi Valutaalaptól, miután a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság, továbbá a görög adósságválság nyomán súlyos költségvetési nehézségei támadtak. Cserébe a kedvezményes hitelért szigorú intézkedéseket, költségvetési kiadáscsökkentéseket kellett végrehajtania.

Jött egy figyelmeztetés

A programot 2014-ben lezárták, miután a befektetők bizalma nagyjából helyre állt, s így az ország újra el tudja adni a kötvényeit a nyílt tőkepiacokon. Ugyanakkor nem szűntek meg a befektetői aggodalmak a portugál gazdaság egészségével kapcsolatban. Emellett abban is kételkednek, hogy az ország vezetése képes ösztönözni a gazdaságot, ami növelhetné a gazdaság szereplőinek jövedelmét.

A Barclays júliusban arra figyelmeztetett, hogy Portugália rendszer szintű bankválsággal küzd, nincs hiteles középtávú költségvetési terve és mind a magánszektor vállalatai, mind a lakosság jelentősen eladósodott.

Mindenfélét csinálnak

Az ország költségvetési deficitje elérte a GDP 4,4 százalékát 2015-ben, ami jóval meghaladta a 2,7 százalékos tervet, amelyről a kormány megegyezett az Európai Bizottsággal. Brüsszel egyelőre nem büntette meg Portugáliát a hiány túllépéséért, ám a deficitet továbbra is le kell szorítania három százalék alá.

Centeno szerint a kormány egyszerre több célt tűzött maga elé. Részben javítani akarják a gazdaság szereplői, különösen a családok jövedelmi helyzetét. Emellett ösztönözni akarják a vállalatok befektetéseit és komoly erőfeszítéseket tesznek a pénzügyi szektor stabilitásának erősítésére.

Lett pénz és lesz pénz

A múlt hónapban a lisszaboni kormány megállapodott az Európai Unióval abban, hogy közel ötmilliárd eurót pumpál az ország legnagyobb bankjába, a Caixa Geral de Depósitosba. Ezzel egyidejűleg lecserélték a pénzintézet vezetőségét. Az új menedzsment, láss csodát, a pénzügyminiszter szerint "nagyon ambiciózus" programot tett le az asztalra.

A megállapodás része, hogy a piacról kell forrást találni a bank 500 millió eurós alárendelt hitelének törlesztésére. Centeno nem kételkedik abban, hogy a bank átszervezése nyomán megjön a magánbefektetők étvágya ez iránt az üzlet iránt.