Az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában 0,1 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak júniusban. Májushoz képest enyhült a visszaesés üteme: akkor az euróövezetben 0,3 százalék, az EU-ban 0,4 százalék volt a havi árcsökkenés, míg áprilisban a valutaunióban stagnáltak az árak, az EU-ban pedig 0,1 százalékkal növekedtek.

Viszont az idei június az előző évi júniusi adatokkal összevetve jobb képet mutat: az euróövezetben 2,5 százalékkal nőttek az ipari termelői árak, a 28 tagállamban pedig 2,6 százalékkal. Az éves árnövekedés az eurót használó országoknál 3,4 százalék, az EU-ban 3,7 százalék volt.

A legnagyobb árcsökkenés Görögországban volt, ahol júniusban 1,3 százalékos visszaesést regisztráltak. Hasonlóan magas volt ez az érték Dániában és Hollandiában, ahol 1,1 százalékosat mértek. Az ipari termelői árak legnagyobb mértékben Lettországban emelkedtek júniusban az előző havihoz képest, 0,7 százalékkal, valamint Olaszországban 0,4 százalékkal, Cipruson 0,2 százalékkal, Máltán pedig 0,1 százalékkal.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelői árak a legnagyobb mértékben Belgiumban nőttek az idén júniusban, 6,4 százalékkal, a második legnagyobb drágulás Cipruson 5,7 százalékkal, a harmadik az Egyesült Királyságban 4,7 százalékkal volt. Éves árcsökkenést csak Luxemburgban regisztráltak, 3,2 százalékosat.

Magyarországon az előző havihoz képest júniusban 0,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak, az előző évihez képest pedig 3,2 százalékkal emelkedtek - közölte kedden a KSH.