Újra csúcsot döntött az ECB-nél tartott egynapos betétállomány

A keddi 411,81 milliárd euró után szerdán újabb történelmi csúcsra, 452,03 milliárd euróra szökött az euróövezeti bankok által az Európai Központi Banknál (ECB) tartott egynapos betétállomány - közölte az ECB szerdán.
MTI-Eco, 2011. december 28. szerda, 13:28
Fotó: Napi.hu

A frankfurti szervezet arról is tájékoztatott, hogy a bankok 6,23 milliárd eurót hívtak le egynapos likviditási tenderén, többet az előző napi 6,13 milliárd eurónál.

Elemzők szerint a magas egynapos betétállomány azt jelzi, hogy kevésbé bíznak egymásban az euróövezeti bankok, nem hiteleznek egymásnak a bankközi piacon. Így inkább az ECB-nél helyezik el éjszakai őrzésre felesleges likviditásukat.

A korábban rendre 200 milliárd euró körüli éjszakás (o/n)betétállomány azért is nőhetett 450 milliárd euró fölé, mivel az ECB az elmúlt héten új, hároméves likviditási tenderének keretében közel 500 milliárd eurót helyezett ki az euróövezeti pénzpiacra.

Az új tender bevezetését december elején azzal magyarázta Mario Draghi, az ECB elnöke, hogy jelentősebb mennyiségben járnak le banki kötvények a jövő év elején, így számos euróövezeti bank nehéz likviditási helyzetbe kerülhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK