A kínai fogyasztói árindex gyorsulni látszik márciusban, amivel egyben a korábbi lefelé mutató trend is megtört. Sok elemző ugyanakkor úgy véli, hogy a most látott drágulási ütem valójában csak az élelmiszerárak Holdújévet követő megugrásának köszönhető, és így a hosszútávon valójában mérsékeltek az inflációs kockázatok.

Az éves árindex 2,4 százalékkal emelkedett márciusban, amit valóban leginkább az élelmiszerárak hajtottak a maguk 4,1 százalékos drágulásával. Az élelmiszerárak további bontása pedig arra mutat rá, hogy leginkább a zöldségek árai emelkedtek, méghozzá a februári 3,3 százalékot követően 12,9 százalékkal.

Egészen múlt hónapig folyamatos esés látszott a kínai fogyasztói árindexben, ami októberben 3,2 százalékon érte el csúcspontját. A múlt hónapban már egészen 2,0 százalékig süllyedt az éves mutató és csak most márciusban látjuk ezt az irányt megfordulni. Megjegyezendő ugyanakkor, hogy a havi változások továbbra sem ívelnek erősen felfelé. A kínai kormányzat hivatalosan 3,5 százalékos inflációt tűzött ki céljának, így továbbra is messze járunk attól, hogy reakcióra lehessen számítani.