Újra engedélyezték a mélytengeri olajfúrást az USA-ban

Az amerikai kormány jóváhagyta az első mélytengeri olajfúrás-engedélyt a BP Deepwater Horizon mélytengeri platformján tavaly áprilisban bekövetkezett robbanás, és az azt követő masszív olajszennyeződés óta - jelentette kedden a The Wall Street Journal.
MTI-Eco, 2011. március 1. kedd, 17:24
Fotó:

A lap szerint a Mexikói-öböl készleteinek feltárása érdekében a tetőző olajárak közepette Washingtonra erős nyomás nehezedik. Az engedélyt a houstoni központú Noble Energy kapta meg, amely folytathatja a munkálatokat a Louisina állambeli Venice-től 112 kilométerre délkeletre, csaknem 2 kilométeres mélységben található kútján.

A kormány jelezte, hogy kész további engedélyek kiadására is "a következő hetekben és hónapokban", amennyiben a cégek bebizonyítják, hogy képesek biztonságosan elvégezni a fúrást.

"Óriási változások történtek április 20. óta" - jelentette ki Michael Bromwich, a tengeri olajfúrásokat felügyelő kormányhivatal, a BOEMRE igazgatója. Rámutatott, hogy a BP-katasztrófa óta az általa vezetett intézmény jelentős szigorításokat vezetett be mélytengeri fúrásokra vonatkozó biztonsági előírásokban.

Az Obama-kormány hivatalosan tavaly októberben oldotta fel a mélytengeri fúrásokra vonatkozó moratóriumot, de ezidáig nem adott ki új engedélyeket, arra hivatkozva, hogy az olajcégek nem bizonyították meggyőzően, hogy kezelni tudnának egy, a Deepwater Horizonéhoz hasonló katasztrófát.

HOZZÁSZÓLÁSOK