Újra Európától rettegnek a piacok

A Moody's lerontotta az ír Anglo Irish Bank hitelbesorolását, amit a piaci pletykák szerint újabb rossz hír, akár Spanyolország leminősítése is követhet, Ennek hatására a kötvényhozamok megugrottak és elképzekhető, hogy visszatér a piacokra a gyengébb eurózóna-tagok pénzügyi állapota miatti rettegés is.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 28. kedd, 11:25
Fotó:

Az Anglo Irish Bank - amelynek megmentésére a kormány eddig az ír GDP ötödének megfelelő 33 milliárd eurót költött - leminősítése, a portugál belpolitikai felfordulás, valamint a spanyol leminősítéssel kapcsolatos piaci találgatások visszahozták az európai országok helyzetének borús megítélését. A következő napokban azonban néhány döntő mozzanat megváltoztathatatja ezt a folyamatot.

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings már lerontotta a spanyol hitelminősítését, ám egyes elemzői vélemények szerint most már a Moody's is a spanyol államadósság AAA besorolásának lerontására készül.

A Moody's június végén jelentette be, hogy három hónapon át vizsgálja felül a spanyol államháztartás helyzetét, és akár két fokozattal is leronthatják a minősítést - a spanyol Expansión szerint erre csütörtökön sor is kerülhet.

Az európai országok azonban a héten küldhetnek megnyugtató jelzéseket a piacok felé: az EU a héten dönthet a költségvetési fegyelmezetlenségeket elkövető országok szankcionálásáról, az a spanyol és a portugál parlament elfogadhatja a megszorításokat tartalmazó költségvetéseket. Igaz, Portugáliában a belpolitikai felfordulás miatt kérdéses az intézkedések kimenetele, Spanyolországgal kapcsolatban pedig elemzők úgy vélik, hogy a kormány túl optimista növekedési előrejelzésekkel számolt. Írországban szintén a héten teszik közzé az Anglo Irish Bank megmentésének pontos költségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.28 12:00

Ezek a hitelminősítők mindig PONT AKKOR adnak ki valami europával kapcsolatos rossz hírt lehetőleg a bankszektorban vagy valami PIIGS (vagy Magyar) leminősítés réme keretében amikor a részvényárak az elöző csucsokat probálják döntögetni.

Szóval érthetőbben, beveszik a shortokat részvényekben meg valutában(pl. EUR) a csúcsokon aztán kidobják a híreket , mindenki elkezd eladni Ők meg pár nap múlva realizálnak egy brutál kaszát az egészen.
Ez az egész egy hatalmas műbalhé egyébként és összeurópai fellépést kellene szorgalmazni a hitelminősítők ellen, mert nem hitelminősítők ezek hanem piacot befolyásoló spekulánsok .
A görög balhétól kezdve ez mind ennek a folyamatnak a része.
Valaki már tényleg utána járhatna ezeknek a dolgoknak, persze nem Ők shortolnak hanem a haver....az egész egy megrendezett szindarab...

Pont tegnap voltak a csúcson az indexek, nyilván ma jelenek meg a szörnyüségek a bértollnokok tollából !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html