Az Anglo Irish Bank – amelynek megmentésére a kormány eddig az ír GDP ötödének megfelelő 33 milliárd eurót költött – leminősítése, a portugál belpolitikai felfordulás, valamint a spanyol leminősítéssel kapcsolatos piaci találgatások visszahozták az európai országok helyzetének borús megítélését. A következő napokban azonban néhány döntő mozzanat megváltoztathatatja ezt a folyamatot.

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings már lerontotta a spanyol hitelminősítését, ám egyes elemzői vélemények szerint most már a Moody's is a spanyol államadósság AAA besorolásának lerontására készül.

A Moody's június végén jelentette be, hogy három hónapon át vizsgálja felül a spanyol államháztartás helyzetét, és akár két fokozattal is leronthatják a minősítést – a spanyol Expansión szerint erre csütörtökön sor is kerülhet.

Az európai országok azonban a héten küldhetnek megnyugtató jelzéseket a piacok felé: az EU a héten dönthet a költségvetési fegyelmezetlenségeket elkövető országok szankcionálásáról, az a spanyol és a portugál parlament elfogadhatja a megszorításokat tartalmazó költségvetéseket. Igaz, Portugáliában a belpolitikai felfordulás miatt kérdéses az intézkedések kimenetele, Spanyolországgal kapcsolatban pedig elemzők úgy vélik, hogy a kormány túl optimista növekedési előrejelzésekkel számolt. Írországban szintén a héten teszik közzé az Anglo Irish Bank megmentésének pontos költségét.