BUX
41002

Újra fellángol a vita: adócsalók és lopott cédék

Egyelőre vizsgálják a Baden-Württemberg tartományi hatóságok az azon a cédén található, vélhetően a svájci adókerüléssel kapcsolatos adatokat, amelyeket júniusban a tartomány nem volt hajlandó megvásárolni a kiszivárogtatótól, viszont a szövetségi kormány azóta megszerezte. Ezzel újra fellángolt az adócsalók adatainak adásvételével kapcsolatos vita.

Kasnyik Márton, 2010. augusztus 23. hétfő, 13:36

A több mint 20 ezer személy körülbelül 800 millió eurós értékű számláiról szóló adatokat tartalmazó lemezt júniusban vásárolta meg a német szövetségi kormány és az alsó-szászországi tartományi kabinet, miután a baden-württembergi konzervatív-liberális kormányzat közölte: nem vásárolnak illegálisan megszerzett információkat, hiába vezethetnek nyomra adócsalási ügyekben.

Az információkat szolgáltató személy állítása szerint a távközlési és az ingatlanszektorban tevékeny vállalatok adóelkerülésre használt svájci bankszámláiról szóló adatairól van szó.

Miközben a svájci és a német kormány között is feszültségeket okozó adóelkerülési ügyekről heves vita zajlik a német nyilvánosságban, a baden-württembergi pénzügyminiszter, Willi Stächele bejelentette, megvizsgálják az adatok igazságtartalmát, és a törvényi fellépés lehetőségét.

A svájci bankszámlákkal kapcsolatos botrányok kitörése óta több ezer német állampolgár élt az utólagos adóbevallás eszközével, a svájci bankszámlákkal való lebukástól félve; csupán a délnyugati Baden-Württembergi tartományban 6600 ilyen adóbevallás érkezett be, amivel 1,1 milliárd eurónak megfelelő külföldi megtakarítást vallottak be.