Újra felmerült a vasárnapi zárva tartás - ezúttal Lengyelországban

A Szolidaritás törvényjavaslatot nyújt be az üzletek vasárnapi nyitvatartásának korlátozására, miután összegyűjtötték az ehhez szükséges aláírásokat - jelentette be szerdán Piotr Duda, a legnagyobb lengyelországi szakszervezet elnöke.
MTI, 2016. augusztus 31. szerda, 18:10
Fotó: Napi.hu

A tervezetet pénteken adják át a lengyel házelnöknek - mondta Duda a Szolidaritás független szakszervezet megalapításához vezető gdanski megállapodások szerdai, 36. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A szakszervezeti vezető kijelentette: "mi a szabad vasárnapokat akarjuk, a vasárnapi kereskedés korlátozását, mivel vasárnap az Istené és a családé".

A szakszervezet három hónap alatt 350 ezer aláírást gyűjtött össze a törvényjavaslat támogatására, és a törvény jóváhagyásáig folytatják a gyűjtést. A lengyel jog szerint a parlamenti előterjesztéshez a polgári törvénykezdeményezések esetében legalább 100 ezer aláírás szükséges.

A tervezet alapján a vasárnapi nyitvatartás tilalma nem vonatkozna a benzinkutakra, a virágboltokra, a kis pékségekre és a kis élelmiszerboltokra, ahol maga a tulajdonos dolgozik.

Az év 7 vasárnapján - többek között karácsony és húsvét előtt, valamint a kiárusítási szezonban - a boltok továbbra is nyitva lenhetnének. A jelenleg érvényes, 2007-ben elfogadott törvény értelmében Lengyelországban 12 ünnepnapon tartanak zárva a boltok.

A javaslatot egy májusi felmérés szerint a lengyel társadalom 43 százaléka ellenzi, 41 százalék támogatja, a fennmaradóknak nincs véleményük róla. A kormányzó Jog és Igazságosság politikusai többször igenlően nyilatkoztak a kezdeményezésről, amelyet a katolikus egyház is támogat.

Egyes lengyel szakértők szerint a tervezet "a munkapiac civilizáltabbá tételét" eredményezheti, a munkaidő-módosítással járó elbocsátásokat pedig úgy lehetne korlátozni, hogy a tilalmat csak fokozatosan, több év alatt vezetik be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2016.08.31 20:12

"A tervezet alapján a vasárnapi nyitvatartás tilalma nem vonatkozna ... a kis pékségekre és a kis élelmiszerboltokra, ahol maga a tulajdonos dolgozik."

ertem. csak azt ne, hogy most akkor a tulaj "Isten" vagy "csalad" jogallasu, mert ha minden igaz, ezeknel a tokkelutotteknel is a "vasárnap az Istené és a családé"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html