Újra hálózatba kötötték az öreg atomerőművet

Három évvel a mintegy ezer potenciális meghibásodási forrás felfedezése után ismét hálózatra kapcsolják a svájci Beznau atomerőmű 1-es blokkját.
Domokos László, 2018. március 6. kedd, 14:38
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A svájci atomenergia felügyelet, az ENSI keddi jelentése szerint az atomerőmű üzemeltetője, az Axpo hitelt érdemlően bebizonyította, hogy a reaktorblokk nyomásálló acélburkolatában felfedezett anyaghibák nem jelentenek biztonsági kockázatot - írta az MTI.

Az üzemeltető, az Axpo március végén tervezi ismét hálózatra kapcsolni a világ egyik legrégebben működő atomreaktorát. A német határ közelében fekvő Beznau 1 reaktort 1969-ben kapcsolták először hálózatra és a tervek szerint 2030-ig fog áramot termelni. Az első blokknál később elkészült Beznau 2 blokk nyomásvédő burkolatában nem találtak anyaghibákat.

Svájcban öt atomerőmű működik határozatlan idejű üzemeltetési engedéllyel, vagyis addig termelhetnek áramot, ameddig a felügyelet szerint biztonságosnak minősülnek. Az Axpo tájékoztatása szerint telente az atomerőművek fedezik az ország áramfelhasználásának a felét. A Beznau 1 atomreaktor blokk leállítása a termelési kapacitás pótlását szolgáló áramvásárlásokkal együtt 350 millió svájci frank többletköltséget okozott.

Képünk illusztráció, forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK