Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svájci atomenergia felügyelet, az ENSI keddi jelentése szerint az atomerőmű üzemeltetője, az Axpo hitelt érdemlően bebizonyította, hogy a reaktorblokk nyomásálló acélburkolatában felfedezett anyaghibák nem jelentenek biztonsági kockázatot - írta az MTI.

Az üzemeltető, az Axpo március végén tervezi ismét hálózatra kapcsolni a világ egyik legrégebben működő atomreaktorát. A német határ közelében fekvő Beznau 1 reaktort 1969-ben kapcsolták először hálózatra és a tervek szerint 2030-ig fog áramot termelni. Az első blokknál később elkészült Beznau 2 blokk nyomásvédő burkolatában nem találtak anyaghibákat.

Svájcban öt atomerőmű működik határozatlan idejű üzemeltetési engedéllyel, vagyis addig termelhetnek áramot, ameddig a felügyelet szerint biztonságosnak minősülnek. Az Axpo tájékoztatása szerint telente az atomerőművek fedezik az ország áramfelhasználásának a felét. A Beznau 1 atomreaktor blokk leállítása a termelési kapacitás pótlását szolgáló áramvásárlásokkal együtt 350 millió svájci frank többletköltséget okozott.

Képünk illusztráció, forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.