Újra hatalmas a tömeg a szlovén-osztrák határon

Az elmúlt napok emberáradatához képest is hatalmas migránstömeg zsúfolódott össze csütörtök estére a szlovén-osztrák határon, a Sentilj-Spielfeld határátkelőnél - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
Inforádió, 2015. november 5. csütörtök, 19:35
Fotó: Napi.hu

A senki földjén átnyúló, mostanra valóságos várossá terebélyesedett tranzittáborrendszert szinte teljesen megtöltik a migránsok, és egyre nő az iglu sátrakból álló spontán tábor mérete is. Sokan már a hegyoldalakon vertek tanyát.

Eközben a migránsok szinte minden, a senki földjén található fát eltüzelnek, ugyanis sötétedés után fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Ennek nyomán apró tábortüzek fénye világítja meg a környéket.

Eközben egyre türelmetlenebbek a migránsok, akik között verekedések is előfordulnak. A határon egy koszovói bureksütő elmondta az MTI tudósítójának, hogy szemtanúja volt annak, amint öt afgán fiatalember nekiugrott egy idősebb szíriai férfinak. A szlovén rendőrök közbeléptek és bilincsben elvitték a verekedőket.

Ugyanakkor láthatóan egyre inkább hosszú távra rendezkednek be, készülnek a mind hidegebb időjárási körülményekre az osztrák hatóságok, amelyek csarnokszerű, acélszerkezetű fűthető sátrakkal szinte a határátkelő teljes területét lefedték.

A buszok csütörtökön is ingajáratban közlekedtek Spielfeld és az ausztriai tranzitállomások, illetve a német határ között. Ugyancsak jelen vannak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának az aktivistái, akik élelmet és vizet osztanak a fagyoskodó embereknek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

HOZZÁSZÓLÁSOK