Az Európa Tanács rendelete vámteherrel sújtja az Amerikai Egyesült Államokból az Európai Unióba importált bioeanolt. A rendelkezés értelmében az importőrök az elkövetkezendő öt évben 62,9 euró vámot kötelesek fizetni tonnánként.

Az Amerikai Egyesült Államokból és Brazíliából Európába érkező etanol 2009-ben még 102 millió litert tett ki, két évvel később ez a mennyiség 1,17 milliárd literre nőtt. Ez közel 1051 százalékos növekedést jelent, mely olyan negatív hatással volt az európai bioetanoliparra, hogy szinte megbénította a fejlődést. Az import ilyen mértékű bővülése miatt sok gyártó kritikus pénzügyi helyzettel találta magát szemben.

Az európai bioetanoltermelők szervezete, az ePURE éppen ezért kezdeményezte 2011-ben a dömpingszerűen érkező import bioüzemanyagok visszaszorítását.

A lépésnek köszönhetően várhatóan visszaszorul az EU-ba irányuló import bioüzemanyag mennyisége, ennek eredményeképpen ismét fejlődésnek indulhat az európai etanolipar. A termelők ismét hozzáláthatnak a kontinens etanoligényének kielégítéséhez, ezáltal korábban megszűnt munkahelyek jöhetnek létre. Mivel Magyarország hagyományosan jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, ezért jó eséllyel válhat a biomassza termelés európai központjává - véli a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ).

A Magyar Bioetanol Szövetség szerint fontos, hogy a helyben termelt üzemanyag helyi szinten legyen felhasználva. Így ugyanis a felhasználók ellenőrzött, tiszta alapanyagokból készülő etanolhoz juthatnak, a termelők pedig stabil, tervezhető pénzügyi és gazdasági folyamatokkal számolhatnak. Ugyanakkor a Brazíliából érkező több millió liter bioüzemanyagot szállító tankerhajók jelentősen szennyezik az óceánokat. A környezetvédő szervezetek és a Magyar Bioetanol Szövetség szerint értelmetlen külföldről szállítani az etanolt és a biodízelként használt indonéz pálmaolaját.

Az ET döntés a hazai mezőgazdaságra is jó hatással lehet, melynek köszönhetően a jövőben az etanolipar kiemelt tényezővé válhat a magyar agrárium számára. Az MBSZ szerint nemzetgazdasági érdek a jól működő hazai bioetanol ipar kialakítása és további fejlesztése, hiszen a bioetanol gyártása akár 30 000 munkahelyet is fenntarthatna, amelyek java részét kis- és középvállalkozások biztosítanák.

Az importdömping visszaszorítása Magyarország tekintetében a környezetvédelmi és gazdasági szempontokon túl az állatélelmezés miatt is előnyös, hiszen itthon az etanol gyártás társtermékeként keletkező CGF és DDGS garantáltan GMO-mentes. Hazánk kitűnő adottságokkal rendelkezik az etanol termelés területén, ezért a Magyar Bioetanol Szövetség bízik abban, hogy a rendelet pozitív hatásai hamarosan megmutatkoznak a magyar gazdaságban, legfőképpen a termelési mennyiség növelése által, így elősegítve a hazai termelők jobb és biztonságosabb megélhetési körülményeit - fogalmazott Héjj Demeter, az MBSZ elnöke.