Újra Joseph Daul lett az Európai Néppárt elnöke

Az Európai Néppárt (EPP) tisztújító kongresszusán szerdán este újraválasztotta az elnöki tisztségre Joseph Dault, aki két éve vezeti a pártot. Az EPP kongresszusa továbbá határozatot fogadott el az uniós tagállamok területi integritásának és nemzeti szuverenitásának védelméről is.
MTI, 2015. október 21. szerda, 23:59
Fotó: Napi.hu

A francia politikus beszédében elmondta: a jövőben is kereszténydemokrata értékek előremozdításáért fog dolgozni ugyanúgy, ahogy azt eddig is tette. "Mert ha elveszítjük értékeinket, elveszítjük a bázisunkat, a szavazóinkat" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy még mindig jobb elveszíteni néhány szavazatot, mint "eladni a lelket".

Értékelése szerint a kongresszus rendkívül gyümölcsöző volt, mert számos fontos határozatot elfogadtak, de - mint mondta - nem elég dokumentumokat kidolgozni, azokat alkalmazni is kell, ezért ezen dolgozik majd együtt az Európai Bizottság és az Európa Tanács elnökeivel. Jean-Claude Juncker és Donald Tusk mindketten részt vettek a madridi kongresszuson, mivel pártjaik az EPP tagjai.

Az újraválasztott elnök megismételte korábbi kijelentését, hogy a legfontosabb pártnak lenni Európában egyben óriási felelősséget is jelent. Egyúttal bejelentette: az EPP főtitkári posztjára a spanyol Antonio López-Istúrizt jelöli, aki eddig is betöltötte ezt a tisztséget. A kongresszus csütörtökön 10 alelnököt is választ, a jelöltek között van Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője.

Amit elfogadtak

Az EPP kongresszusa határozatot fogadott el az uniós tagállamok területi integritásának és nemzeti szuverenitásának védelméről. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) által benyújtott előterjesztés rámutat, hogy a nemzetközi jog nem ismeri el a szabad önrendelkezést olyan esetekben, ha az önkényességet jelent, és a területi integritást aláássa egy független országban, ahol a kormány a teljes lakosságot képviseli annak faji, vallási, ideológiai megkülönböztetése nélkül.

Kimondja, hogy ha egy uniós tagállam részét képező terület elszakad az anyaországtól, akkor elveszti tagállami státusát. A nagyobb autonómiára törekvés demokratikus jog ugyan, de az egyoldalú elszakadás kinyilvánítása túlvan a jogszerűségen, ezért azt a tagállamok nem ismerik el törvényesnek.

A határozat megállapítja, hogy az így létrejövő állam nem lehet automatikusan az unió tagja, de kérheti felvételét a közösségbe, elölről kezdve a csatlakozási folyamatot. Az ott élők ugyanakkor elvesztik azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyeket uniós polgárként élveztek.

A határozatot nem támogatta a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) arra hivatkozva, hogy egy szövetségi államból érkezve nem támogathatnak olyan szöveget, amely nem tiszteli a régiók autonómiáját. Mivel kézfelemeléssel voksoltak, nem lehet pontosan tudni, hogy milyen arányban fogadták el az előterjesztést - jegyzi meg az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK