A NBS márciusban, áprilisban, májusban és júniusban is 50-50 bázispontos kamatcsökkentésről döntött, júliusban viszont 6 százalékon tartotta az irányadó rátát. Az ismételt kamatcsökkentést az évközi alacsony, júliusban csak 1 százalékos - inflációval magyarázták, amely jóval elmaradt a tervezett 3-6 százaléktól. A szerb központi bank 4 százalékban határozta meg az inflációs célértéket, amelyet mindkét irányba másfél százalékpontos sávon belül értelmez.

Az NBS azt is közölte, hogy a görög adósság kezelése csökkentette a nemzetközi pénzügyi kockázatokat, ami a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás, valamint vártnál jobb gazdasági eredmények mellett egyre vonzóbbá teszi a nyugat-balkáni országot a befektetők számára.

A jegybank legközelebb szeptember 10-én tart kamatdöntő ülést.

Augusztustól 12 százalékkal drágult a villanyáram az országban, amitől az infláció emelkedését is várják a szakemberek. Emellett a GDP növekedési előrejelzést stagnálásról fél százalékos növekedésre módosították a közelmúltban, és várhatóan az IMF is így jár el a tavaly november végén kötött, és idén január elsején életbe lépett egymilliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás második felülvizsgálatakor.

A szerb gazdaság az első negyedévben még 1,8 százalékkal zsugorodott az előző év ugyanezen időszakához képest, a második negyedévben viszont 0,9 százalékkal bővült.