Az illiberális államkapitalizmus előretörésének újabb jelét látja a lengyelországi választások végeredményében Nouriel Roubini, amerikai közgazdász professzor, aki azzal érdemelte ki a dr. Végzet becenevet, hogy megjósolta a világ 2008-as pénzügyi összeomlását. Szerinte a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának győzelmével egy populista, jobboldali, autoritáriánus politikai erő került hatalomra.

Kormányzásához számos mintát találhat Európában - olvasható ki Roubini cikkéből, amely a project-syndicate.org oldalon jelent meg. Ott van az orosz putyinomics, a magyar orbanomics, a török erdoganomics vagy az Olaszországban korábban működő berlusconomics.

Nomulnak

Közös sajátosságuk, hogy a kormány ellenőrzése alá vonják a médiát, elsősorban a televíziót. Ezt követően előveszik az EU-ellenességet - ha az érintett ország tagja az uniónak - és/vagy más nemzetközi szervezeteket, amelyekből első számú közellenséget faraghatnak.

Ellenzik a szabadkereskedelmet, globalizációellenesek, fújnak a közvetlen külföldi tőkebefektetőkre és előnyben részesítik a hazai munkavállalókat és cégeket, különösen az állami tulajdonban lévőket, illetve azokat a magánvállalatokat, amelyek kötődnek a hatalomhoz.

Ezek a politikai erők - beleértve azokat a velük rokon kemény európai nacionalista pártokat amelyek nincsenek hatalmon -, konzervatív szociális politikát hirdetnek, ami közös jellemzőjük a Dél-Európában lábra kapott radikális baloldali mozgalmakkal.

Széthullások

Itt találja meg a hasonlóságot Rubini az 1930-as évekkel. Akkor a radikális baloldal szavazóinak jelentős része 180 fokos fordulatot véve átállt az autoritáriánus, radikális jobboldal mellé. A két irányzat populizmusa ma is sok tekintetben egymásra rezonál, és itt nem csupán a szociális követelésekről van szó, hanem a liberális kapitalizmus elutasításáról is, amely erodálja a nemzeti identitást, szuverenitást, illetve bér- és munkahely áldozattal járó versenyre kényszeríti a hazai munkaerőt.

Az illiberalizmus előretörése óriási kockázatot jelent, amitől az elmúlt évek félénk intézkedései nem óvhatják meg Európát. Minden erőt az elhúzódó stagnálás (secular stagnation) és a nacionalista populizmus ellen kell fordítani - véli az amerikai közgazdász professzor.

A határozott fellépés hiánya véget vethet annak az álomnak, hogy az EU az európai államok a békés, integrált, globalizált, nemzetek feletti, közös államává váljon. Ehelyett a nyomorúságos nacionalista rezsimek halmazának kontinensévé silányulhat.