Újra katasztrófát lát a leghíresebb guru

A pénzügyi válságot előre jelző Nouriel Robini közgazdász professzor csatlakozott azokhoz, akik szerint visszatérni látszik Európába a múlt század harmincas éveinek destruktív nacionalizmusa. Magyarországot az ebben élen járó államok közé sorolja.
Napi.hu, 2015. október 30. péntek, 11:19
Fotó: Napi.hu

Az illiberális államkapitalizmus előretörésének újabb jelét látja a lengyelországi választások végeredményében Nouriel Roubini, amerikai közgazdász professzor, aki azzal érdemelte ki a dr. Végzet becenevet, hogy megjósolta a világ 2008-as pénzügyi összeomlását. Szerinte a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának győzelmével egy populista, jobboldali, autoritáriánus politikai erő került hatalomra.

Kormányzásához számos mintát találhat Európában - olvasható ki Roubini cikkéből, amely a project-syndicate.org oldalon jelent meg. Ott van az orosz putyinomics, a magyar orbanomics, a török erdoganomics vagy az Olaszországban korábban működő berlusconomics.

Nomulnak

Közös sajátosságuk, hogy a kormány ellenőrzése alá vonják a médiát, elsősorban a televíziót. Ezt követően előveszik az EU-ellenességet - ha az érintett ország tagja az uniónak - és/vagy más nemzetközi szervezeteket, amelyekből első számú közellenséget faraghatnak.

Ellenzik a szabadkereskedelmet, globalizációellenesek, fújnak a közvetlen külföldi tőkebefektetőkre és előnyben részesítik a hazai munkavállalókat és cégeket, különösen az állami tulajdonban lévőket, illetve azokat a magánvállalatokat, amelyek kötődnek a hatalomhoz.

Ezek a politikai erők - beleértve azokat a velük rokon kemény európai nacionalista pártokat amelyek nincsenek hatalmon -, konzervatív szociális politikát hirdetnek, ami közös jellemzőjük a Dél-Európában lábra kapott radikális baloldali mozgalmakkal.

Széthullások

Itt találja meg a hasonlóságot Rubini az 1930-as évekkel. Akkor a radikális baloldal szavazóinak jelentős része 180 fokos fordulatot véve átállt az autoritáriánus, radikális jobboldal mellé. A két irányzat populizmusa ma is sok tekintetben egymásra rezonál, és itt nem csupán a szociális követelésekről van szó, hanem a liberális kapitalizmus elutasításáról is, amely erodálja a nemzeti identitást, szuverenitást, illetve bér- és munkahely áldozattal járó versenyre kényszeríti a hazai munkaerőt.

Az illiberalizmus előretörése óriási kockázatot jelent, amitől az elmúlt évek félénk intézkedései nem óvhatják meg Európát. Minden erőt az elhúzódó stagnálás (secular stagnation) és a nacionalista populizmus ellen kell fordítani - véli az amerikai közgazdász professzor.

A határozott fellépés hiánya véget vethet annak az álomnak, hogy az EU az európai államok a békés, integrált, globalizált, nemzetek feletti, közös államává váljon. Ehelyett a nyomorúságos nacionalista rezsimek halmazának kontinensévé silányulhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.10.30 15:31

Élettér probléma a nacionalizmus , Eu ezt koordinálja élhető szintre,
de a migránsok ezt felborítani látszanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.10.30 13:29

@ingyen:Tyííííí.... van itt kultúra... Gratulálok...

És ööö... miért fogok sz****ni? Ami amúgy benne van a pakliban egy ilyen bizonytalan világban...

Intelligenském...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2015.10.30 12:54

@Warlock:

hogy mekkorát fogsz te szopni...
már várom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.10.30 12:07

Kedves Nouriel!

Mélységesen egyetértek... Jobb lett volna a liberális kapitalizmus. Sőt... még mindig jobb lenne... Csak történt egy hiba:

"a liberális kapitalizmus elutasításáról is, amely erodálja a nemzeti identitást, szuverenitást, illetve bér- és munkahely áldozattal járó versenyre kényszeríti a hazai munkaerőt."

A liberós gigavállalatok és a kapcsolódó politikusi kör összefonódásából aggregálódott "háttérhatalom" átesett a ló túlfelére, gusztustalan, erőszakos, gyorsított módon akarta a központosított világhatalom kialakulását létrehozni, ami erős ellenállásba ütközött... és így sült el... visszafejlődésnek minősül ez, mármint a nacionalizmus erősödése, evolúciós szinten mindenképpen visszafejlődés....

Újra neki kell futni néhány évtized múlva, a hibákból tanulva... A mi életünkben már nem lesz világkormány, bármennyire is akarja a Bilderberg bagázs...

És nézd csak Nouriel: elég jól elfűrészel mostanában gazdaságilag az általad negatív példaként említett összes ország, még az agyonszankcionált, általam sokra nem tartott ruszki is... Inkább erről kéne értekezni, és a liberósoknak visszavonulni a "drawing board"-hoz újratervezni a globális attack-ot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html