Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Paul Romer, a Világbank vezető közgazdásza a Wall Street Journallal közölte, hogy kijavítják és újraszámolják az országok versenyképességi besorolását legalább négy évre visszamenőleg. A revíziók elsősorban Chile számára lehetnek érdekesek, a dél-amerikai állam besorolása ugyanis jelentősen romlott a korábbi évek módszertani változásai miatt - írja az MTI a Világgazdaságra hivatkozva.

A Világbank vezető közgazdásza által bejelentett újraszámítás hátteréről, részleteiről még nincs információjuk. Így egyelőre azt sem lehet pontosan megítélni, milyen hatással lesz Magyarország besorolására - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

Az államtitkár szerint ők is többször jelezték, hogy a Doing Business módszertana az elmúlt években többször is jelentősen változott, ami miatt az egyes években publikált rangsorok nehezen összehasonlíthatók, és nem feltétlenül tükrözik az adott országok üzleti környezetének tényleges változásait.

Rákossy szerint a Chile esetében konkrétan kifogásolt módszertani változás, az adóvisszatérítések időigényének beépítése Magyarország rangsorbeli pozícióját is negatívan befolyásolta az elmúlt két évben. A felmérés merev módszertana az ennek javítására tett kormányzati lépéseket sem veszi számításba: az áfa-visszatérítési határidők lerövidítése egyáltalán nem jelenik meg a magyar adatokban - mondta.

A fotó forrása: Pixabay.com.