Ukrajna hivatalosan közölte a Gazprommal, hogy a 2010-es 40 milliárd, és az idei 27 milliárd után jövőre csak 24,5 milliárd köbméter gáz szállítására tart igényt - jelentette be Jurij Bojko energiaügyi miniszter, bár mint mondta, még folynak a tárgyalások a végső mennyiségről. Már tavaly szerették volna az idei importot a leszerződött 52 milliárd köbméterről 27 milliárdra csökkenteni, az oroszok azonban közölték, hogy az éves mennyiség módosítását a szállítások megkezdése előtt legkésőbb hat hónappal kell bejelenteni - írta a RIA Novosztyi.

Az éves szerződés július végén jár le. Azonban a Gazpromnak a Naftogaz ukrán állami gáz-olaj monopóliummal kötött hosszú lejáratú szerződése értelmében a megállapított mennyiség 80 százalékát akkor is kötelesek kifizetni, ha nem tartanak igényt rá. Ez év első hét hónapjában Kijev csupán 18,7 milliárd köbmétert importált, 39 százalékkal kevesebbet mint tavaly.

Az Interfax Ukraine emlékeztetett arra, hogy Viktor Janukovics államfő azzal szeretné rávenni Moszkvát a hosszú lejáratú szerződés módosítására, hogy részesedést kínál az ukrán gázszállító rendszerben, amelyen jelenleg a Nyugat-Európában irányuló orosz export mintegy 80 százaléka halad át. Ezzel remélne megszabadulni attól a záradéktól, amely miatt a meg sem kapott gázért is fizetniük kellene, másrészt biztosítani, hogy folytatódjanak a szállítások a vezetéken. Az oroszok általában törekednek erre, azonban már eldöntötték, hogy az ukránokat kihagyják a játékból, és az Északi Áramlat, amelynek első vezetéke már működik, a Balti-tenger alján haladva közvetlenül összeköti Oroszországot a német fogyasztói piaccal, erősen leértékelve Kijev szerepét - és megfosztja azt a jelentős tranzitdíjtól.

Az ukránok másik fájó pontja az ár, ami magasabb a nyugat-európai átlagnál. Idén a harmadik negyedévben 1000 köbméterenként 426, a negyedikben 430 dollárt kell fizessenek, pedig Mikola Azarov miniszterelnök szerint 200 dollár volna a reális ár. Moszkva azonban ahogy a mennyiségből, az árból sem hajlandó engedni, még az oroszbarátnak tartott Janukovics kedvéért sem. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója újságírókkal közölte, hogy az ukrán követeléseket alaptalannak tartják, és ragaszkodnak a 2009-ben kötött hosszú lejáratú szerződés betartásához.