Újra kopogtat az "államcsőd" - még néhány nap

Megismétlődhet a két évvel ezelőtti "államcsőd" az USA-ban, azaz elfogadott költségvetés hiányában a kormány kénytelen lehet bezárni az állam intézmények egy részét. John Boehner a képviselőház republikánus elnöke a hét végén október végi határidővel lemondott posztjáról és fogadkozik, hogy elkerülik a csődöt.
Napi.hu, 2015. szeptember 28. hétfő, 09:12
Fotó: MTI/EPA

Újrakezdődik - foglalja össze lakonikusan az amerikai törvényhozás és az Obama-adminisztráció között kialakult patthelyzetet a CNBC. Lehetséges, hogy néhány nap múlva be kell zárni az USA közintézményeinek egy részét, mivel a kongresszus republikánus többsége nem adja áldását az október első napjától érvénye lépő új költségvetésre, s ezért a kormány csak aktuálisan befolyó bevételeiből finanszírozhatja kiadásait.

A legutóbbi, 2013 őszi leállás, amely azért robbant ki, mert a képviselők korlátozni akarták az állam hitelfelvételi plafonját, jókora káoszt okozott. Az adófizetőknek mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, hogy pótolják az államigazgatás hatékonyságának csökkenéséből fakadó veszteségeket. Nem számíthatunk ugyan jelentős gazdasági hatásra, de nem is zárhatjuk ki azt - mondta az esetleges újabb fizetési nehézségekkel kapcsolatban Roger Altman közgazdász, aki korábban a pénzügyminisztérium vezető tisztségviselője volt.

Mi is történt?

A vita középpontjában a Planned Parenthood családvédelmi központ költségvetése áll. Egy abortuszellenes csoport videója szerint a szervezet részt vett abortusszal elvett magzatok szöveteinek illegális kereskedelmében. A felvételek szerint a szöveteket orvosi kutatásokban használták fel. A Planned Parenthood tagadja a vádakat, állítása szerint a videót úgy szerkesztették, hogy jelentősen eltorzítsa és félreinterpretálja a tevékenységüket. Tevékenységükben semmi illegális nincs.

Több tucat republikánus kongresszusi képviselő azzal fenyegetőzik, hogy nem szavazza meg a költségvetést, ha nem vágják meg a Planned Parenthood állami támogatását. A törvényhozás költségvetési bizottságának legutóbbi jelentése szerint a szervezet évente 450 millió dollárt kap a büdzséből. Ez töredéke a durván 3,6 ezer milliárdos szövetségi büdzsének. Az amerikai kongresszus mindként házában többségben van az ellenzék.

Mi a teendő?

Az ellenzéki képviselők egy része az ideiglenes megoldás lehetőségeit tervezgeti. Eszerint elfogadnának egy törvényt, amely átmenetileg finanszírozná a közigazgatást, kivéve a Planned Parenthoodot. Kétséges azonban, hogy egy ilyen jogszabályt minden alsó- és felsőházi republikánus megszavazna-e és a demokraták jelezték, hogy nem támogatják az átmeneti megoldásokat, azaz nem segítik ki az ezeket kezdeményező republikánusokat, ha nincs meg a többségük "házon belül".

A hét végén azután robbant a bomba: John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke, aki két évvel ezelőtt lejátszotta az "államcsődmeccset" az Obama-adminisztrációval, bejelentette, hogy előrehozza az év végére tervezett lemondását a posztról. A lépést azzal indokolta, hogy ennek köszönhetően elkerülhetik az több hónapos párton belüli utódlási harcot. Így viszont módja van a következő három napban benyújtani egy sor törtvényjavaslatot, amelyek biztosítják a közigazgatás működését.

Ezek a jogszabályok tartalmazni fogják a Planned Parenthood finanszírozását - így van esély arra, hogy a kisebbségi demokraták egy része is támogassa őket. Ugyanakkor Boehner kezdeményezi egy kongresszusi vizsgálóbizottság felállítását a családvédelmi szervezet ügyének áttekintésére.

Elporlott GDP

Ugyanakkor elfogadott költségvetés hiányában a pénzügyminisztérium napokon belül, a 2014/2015-ös költségvetési év végén kifut a rendelkezésére bocsátott forrásokból, és a kormány elkezdheti bezárni intézményei egy részét: a szolgáltatásokat felfüggesztik, az alkalmazottakat kényszerszabadságra küldik.

A Bureau of Economic Analysis (az USA kereskedelmi minisztériumának statisztikai részlege, amely fontos makrogazdasági adatokat "állít elő") januárban jelentette meg becsléseit a 2013. októberi hivatalbezárás hatásairól. A statisztikusok számítása szerint a 16 napos leállás háromtized százalékpontot radírozott le a negyedik negyedéves GDP-növekedésből. Ez összhangban van a független szakértők becsléseivel.

Bezárt ajtók

A hivatali ügyintézés szünetelése miatt elmaradt 120 ezer új állás betöltése - állítja a Council of Economic Advisers szakmai szervezet. A kényszerszabadságok miatt 2013 októberében 6,6 millió munkanap esett ki az államigazgatás tucatnyi intézményének tevékenységéből. Ebből kétmilliót veszített el a védelmi és a pénzügyi tárca. A kényszerszabadságok idejére járó bért visszamenőleg kifizették - így nem származott ebből megtakarítás. Ez - azaz az el nem végzet munka ára - 2013 novemberében 2,5 milliárd dollárral terhelte meg a büdzsét.

Az emberek és cégek azt érzékelhették a káoszból, hogy zárva vannak a nemzeti parkok, múzeumok, műemléki helyek, nem intézik a jelzáloghitel-kérelmeket és a közintézmények nem fizetik ki a számláikat. A védelmi tárca beszállítói súlyos károkat szenvedtek el, miután 40 százalékkal estek a kifizetések. A nemzeti parkok és az idegenforgalom bevételkiesése elérte az 500 millió dollárt.

A kis- és középvállalkozások hiteleinek folyósításával foglalkozó hivatal 700 kérelmet, 140 millió dollárnyi engedélyt nem tudott feldolgozni a kéthetes leállás alatt. Az adóhivatal 1,2 milliárd dollár értékű jelzáloghitel ellenőrzésével csúszott el. Az amerikai törvények értelmében az ilyen elmaradások nyomán a kormánynak kamatot kell fizetnie a kérelmezőknek - ez tovább növelte a károkat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.09.28 21:28

Megneznem Mo -on hogy mukodne egy nominalis plafon, amikor a GDP aranyos allamadossagrol is kiderult, hogy novekedett az 5 ev alatt, annak ellenere, hogy tobbezer milliardot elfustoltek "adossagcsokkentes" cimen.

Mondjuk orbanisztanban egyszerubben mukodik az allam, huvelykmutyi futtyent es mindenki ugrik, igy problema se lehetne az adossagplafon emelesbol :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.28 19:34

Lehet, hogy az utolsó lesz, ki tudja. Eddig ment a játék az adósságplafon egy kicsit feljebb és feljebb emelgetésével. A képviselőház padlóra küldheti Amerikát (még illeszkedne is Pike tervébe), ha nem engedi az adósságplafont tovább emelni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.09.28 18:09

@Pluralista: " ezért pár nappal később csatlakoztunk. "

Ebben az esetben már csak egy kérdés adódik: miért a régi elátkozott hitelminősítőktől várja a csuti a felminősítést, ha ezt a barátok "ingyen" is elvégeznék?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.09.28 17:25

@_Jhony: "Ezért akarták létrehozni a BRICS országok a saját világbankjukat."

Létre is hozták, AIIB a neve ha jól emlékszem, kinai központtal. Az alapitók között van a BRICS országokon kivül többek között Anglia, Franciaország, Svájc is. Mi nem, feltehetően közbejött valami fontos NB 2-es meccs amit a kormány nem hagyhatott ki, ezért pár nappal később csatlakoztunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2015.09.28 17:19

Elég baj hogy a világ ezt csak úgy elfogadja hogy ők bármikor nyomtathatnak.

Ezért akarták létrehozni a BRICS országok a saját világbankjukat.


De hová vezet az senki nem akar dolgozni hanem csak pénznyomtatásból megélni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html