Újra mehet lengyel gáz Ukrajnába

Hamarosan újraindulhat a földgáz exportja Ukrajnába Lengyelországon keresztül, miután az év elején leállt az energiahordozó továbbítása - jelentette be Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat egyik vezetője, akit a telegraf.com.ua hírportál idézett.
MTI-Eco, 2015. február 8. vasárnap, 11:59
Fotó: Reuters

A Gaz System lengyel gázvezeték-üzemeltető január elején közölte, hogy szünetelteti a földgáz továbbítását Ukrajnába Lengyelországon keresztül. A lengyel cég ezt akkor azzal magyarázta, hogy "az az ukrán vállalat, amellyel eddig kapcsolatban álltak, nem kötött le kapacitást. A kétoldalú szerződés erre egyébként lehetőséget ad. Már korábban is volt példa arra, hogy ideiglenesen szünetelt a gáztovábbítás Ukrajnába".

Az ukrán hírportál által idézett Jurij Vitrenko azt mondta, hogy megállapodás született "egy nem túl nagy mennyiségű földgáz behozataláról". A szükséges technikai előkészület után az import a közeli napokban elindulhat Lengyelországon át. Több hónap szünet után Magyarország január 10-én újította fel a gáztovábbítást Ukrajnába.

Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter, aminek csaknem a felét Oroszországból szerezte be korábban. A Gazprom tavaly júniusban teljesen leállította a gázexportot Ukrajnának. A további szállítások feltételéül azt szabta, hogy a jövőben csak annyi földgázt juttat a szomszédos országnak, amennyit az előre kifizet. December 9-én újraindult az orosz földgázszállítás Ukrajnának, miután Kijev 378 millió dollárt utalt át az orosz cégnek, amely ezért cserébe 1 milliárd köbméter földgázt exportál.

Ukrajna elsőként Lengyelországon keresztül kapott fölgázt az Európai Unióból, de a vezeték szűk kapacitása miatt a mennyiség évente nem több 1,5 milliárd köbméternél. A Gaz System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó tavaly december közepén egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építésének az előkészítéséről írt alá megállapodást.

A várhatóan 2016-ban már működő vezeték megépítéséhez ukrán részről az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kérnek pénzügyi segítséget. Az új vezetékkel napi 80 millió köbméterre bővülhet Ukrajna gázbehozatala Lengyelország felől.

HOZZÁSZÓLÁSOK