"A görög kiigazítási folyamatban érintett mindegyik fél tudatában van annak, hogy komoly aggályok merültek fel a görög adósság finanszírozásának fenntarthatóságával kapcsolatban" - fogalmazott az EKB Igazgatóságának tagja. "Olyan megoldást kell találnunk a problémára, ami a piacokat is megnyugtatja" - tette hozzá - "és a program hitelességének alátámasztása érdekében egyúttal lehetővé teszi az IMF teljes részvételét is".

A Nemzetközi Valutaalap, az IMF mindaddig nem vesz részt a jelenlegi, harmadik görög mentőcsomag finanszírozásában, amíg nem lát konkrét intézkedési tervet az európai hitelezők részéről a görög adósságterhek számottevő csökkentésére.

"A cél lehetővé tenni Görögország tőkepiaci fellépését még a folyamatban lévő uniós mentőcsomag 2018 júliusi lejárta előtt" - mondta Benoit Coeure.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup december 5-én ül össze a görög adósságszolgálat fenntarthatóságát biztosító rövid- és hosszú távú intézkedések megvitatására. Jeroen Dijsselbloem, az Eurogroup elnöke erős német ellenállás dacára is azon a véleményen van, hogy decemberben már lehetőség nyílhat az adósságot érintő bizonyos rövid távú intézkedések megvitatására.

Pierre Moscovici, a szintén Athénban tartózkodó uniós pénzügyi és gazdasági biztos az Ethos napilapnak hétfőn kijelentette, hogy "megértek a feltételek a téma felvetésére a decemberi találkozón".

A 315 milliárd euróval a GDP 180 százalékát az idén elérő görög adósságállomány oroszlánrészét a mentőcsomagok keretében az euróövezeti tagoktól és az IMF-től kapott hitelek teszik ki.