Több ezer menekült csapdába esett Szerbiában, teljesen felkészületlenül érte őket a rendkívüli hideg. Magyarországra naponta tízen juthatnak be, a többieknek a Belgrád térségében mínusz 20 Celsius-fokra esett fagyban kell valahogy túlélniük - írja Huffington Post.

A balkáni országban az ENSZ adatai szerint 6400 bevándorló torlódott fel. Több százan elhagyott, fűtetlen raktárakban éjszakázik abban bízva, hogy előbb-utóbb bejuthatnak Magyarországra. Hónapok óta akadályozzák, hogy ezek az emberek humanitárius segítséget kapjanak, a menekülttáborok megteltek, legfeljebb a nők és a gyermekek juthatnak be - mondják a segélyszervezetek helyszínen dolgozó aktivistái.

Figyelmen kívül hagyják

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet szerbiai missziójának résztvevői olyanokról is tudnak, akik halálra fagytak. A Human Rights Watch múlt heti blogbejegyzése szerint a legtöbb menekült nem jut hozzá fűtött menedékhez, vízhez és a toaletthez. A szerb kormány figyelmen kívül hagyta az emberjogi szervezetek ezzel kapcsolatos kérései és figyelmeztetéseit az elmúlt hónapokban.

A hivatalos adatok szerint a magyar hatóságok tavaly 30 ezer menekültkérelmet regisztráltak, amelyek kevesebb mint felét fogadták el. Ezentúl közel 20 ezren próbáltak illegálisan bejutni az országba, megkockáztatva a hatóságok durva eljárását velük szemben - írta a thenews.com.