Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság felfüggesztette azoknak a lengyel sajtoknak a behozatalát Oroszországba, amelyek eddig megúszták az élelmiszerek importjának tilalmát - jelentette a Moscow Times. A Kreml a korábbi korlátozásokat a Moszkva elleni uniós szankciókra adott válaszul vezette be - akkor nem minőségi kifogásokra hivatkoztak, míg most igen. A hatóság szerint az érintett kenhető sajtok nem felelnek meg az orosz minőségi előírásoknak. Kitiltásuk péntektől lépett érvénybe.

Az intézkedés az Ostrowia márkanév alatt futó termékeket érinti. A hivatal szerint bizonyos "technikai elvárásoknak" nem felelnek meg - derült ki a szervezet hétfői közleményéből. Oroszország tavaly augusztusban vezette be az európai uniós exportőröket sújtó élelmiszer-behozatali korlátozásokat. Ezek érintették a sajtokat is, például az olasz Parmezánt. A feldolgozott a sajtok azonban nem kerültek fel az akkor készült feketelistára.

Pikáns részlete az ügynek, hogy a bejelentést az oroszországi ortodox egyházi ünnep, a sajthét végéhez időzítették. Orosz nevén ez a maszlenyica, amelynek központi eleme blini, az orosz palacsinta fogyasztása. A kerek, sárga ínyencség a napot, s ezzel a tavaszt, a megújulást szimbolizálja - derül ki az oroszok.pstr.hu-n olvasható tájékoztatóból. Ezen az ünnepen a palacsintán kívül sok tejterméket fogyasztanak az oroszok.

Lengyelország az Oroszországot legkeményebben bíráló "héják" egyike az EU-tagországok között, egyben az egyik legnagyobb kárvallottja az élelmiszerimport-tilalomnak. A kitiltott lengyel élelmiszerek közül elhíresült az alma, ugyanis a konfliktus előtt az orosz almaimport 40 százaléka Lengyelországból származott. Miután a gyümölcs a termelők nyakán maradt, a lengyel fogyasztók hazafias kötelezettségüknek érezték, hogy sok hazai almát egyenek.