Egyre többen követelik Petro Porosenko elnöktől, hogy gyökeresen változtasson politikáján, amely az európai reformok helyett a régi oligarchauralom új változatának tűnik a szemükben. Immáron az eddig barátságos független sajtó is szembefordult vele - kezdi az ukrajnai helyzet elemzését a bne InettliNews régiós hírportál.

Az ország angol nyelvű hírportálja, a Kyiv Post szerkesztőségi cikkben hívja fel az államfő figyelmét arra, hogy elfogyott a türelem. Petro Porosenko ukrán államfő napról napra veszélyesebbé válik. Amiről beszél (a gyökeres reformokról) az helyes, ám egyre kevesebb embert tud ezzel megtéveszteni. A Nyugatnak ebben a helyzetben fel kell függesztenie Ukrajna támogatását! - írta Brian Bonner szerkesztőségi cikkében.

Gondolják újra!

Akik eddig az előrehozott választásokat őrültségnek tartották, azoknak újra kell gondolniuk véleményüket - folytatódik a cikk. A választások sokkal jobbak, mint a forradalmak, márpedig az ország ebbe az irányba indul, ha Porosenko nem változtatja meg alapjaiban politikai irányvonalát.

Erős szavak egy határozottan Nyugat-barát sajtóorgánumtól, amely eddig jóindulatúan szemlélte az államfő tevékenységét. A Kyiv Post befolyásos hírforrás Ukrajnában, ugyanis azon ritka médiumok közé tartozik, amelyeket nem a helyi oligarchák valamelyik csoportja tart ellenőrzés alatt.

Újabb korrupt bagázs

A távolság Porosenko szavai és tettei között olyan óriásira tágult, hogy ezt már lehetetlen figyelmen kívül hagyni. A regnálása idején kialakult rezsim iránti bizalom széthullóban van, egyre több ukrán gondolja úgy, hogy hiába választottak egy reformszellemű kormányt, valójában egy újabb korrupt oligarcha bagázst kaptak a nyakukba, amely arra használja a hatalmat, hogy még jobban megszedje magát.

Az elnöknek és csapatának nincs szándékában megváltoztatni Ukrajnát, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a főügyészség két reformpárti vezetője távozott a posztjáról - mondja Katya Kruk, a Maidan téri lázadás ismert aktivistája, a bne publicistája. Akár azon az áron is hatalmon akarnak maradni, hogy folytatják elődjük, a Janukovics rezsim gyakorlatát.

Nem most kezdődött

A hanyatlás egy ideje zajlik. Az elnök pártja az elvárhatónál rosszabbul szerepelt az októberi helyhatósági választásokon, aztán Natalie Jaresko pénzügyminiszter egyik tanácsadója Hogyan (nem) reformálják meg Ukrajnát című dolgozatában kitálalt az ország vezetőiről. A következő esemény a reformszellemű gazdasági miniszter lemondása volt februárban, majd a kormányfőváltást követően elbocsátották hivatalából Jareskót.

Az USA-ban született volt pénzügyér szót értett az IMF-fel, nagy szerepe volt a hitelezőkkel kötött adósságátütemezési megállapodás megkötésében, és ezzel a gazdaság stabilizálásában.

Végül is ez az eseménysor arra utal, hogy Porosenko igyekszik megszilárdítani hatalmát, ahelyett, hogy országa átalakítására használná fel befolyását.

Fogy a levegő

A Nyugat-barát ukrán elit tagjai, köztük Bonner és Kruk immáron nyíltan követeli, hogy az IMF függessze fel az ország támogatását, amíg Prosenko nem bizonyítja, hogy őszintén folytatni kívánja Ukrajna kivezetését az uram-bátyám világból. Az elnök azonban olyannyira erodálta a megválasztásakor megelőlegezett bizalmat, hogy egyre hangosabbak az előrehozott választást követelő hangok (az elnöki ciklus vége 2019).

A felháborodás erősödése miatt sokan attól tartanak, hogy ha a nép nem kapja meg az államfő idő előtti menesztésének lehetőségét, akkor a 2004-es, illetve a 2013-2014-es lázadás után újabb forradalom tépi szét az ukrán gazdasági-politikai folyamatokat.