Az arany ára jó eséllyel 1000 dollár alá eshet, azaz feleakkora lehet, mint amilyen szinten 2011-ben tetőzött - állítja Nouriel Roubini, aki azzal szerzett nevet magának, hogy megjósolta a pénzügyi válságot. A közgazdász professzor úgy véli, hogy az egyik fontos tényező, amely magasba lökte az árat, a radikális amerikai konzervatívok vészforgatókönyve volt. A riogatással egyszerűen reklámot csináltak az aranynak, ami azonban ellentétes hatásúnak fog bizonyulni. Ezek a fanatikusok arról beszéltek, hogy csak az arany védheti meg a jómódúakat attól, hogy a kormány elvegye a vagyonukat - mutatott rá a keresletet gerjesztő egyik marhaságra Roubini.

Az elvakult konzervatívok emellett úgy gondolták, hogy elkerülhetetlen a visszatérés az aranystandardhoz, mert a jegybankok pénznyomtatása elértékteleníti a valutákat, ami hiperinflációhoz vezet. A konspirációs logika azonban nem működik, az infláció csökken, továbbá nyilvánvaló, hogy az arany nem használható devizaként, mert nem forgalomképes. Így a radikális konzervatívok érvei tarthatatlanok.

Buborék

Az arany kétszeresére drágult 2009 és 2011 között, ami magán hordta a klasszikus eszközbuborék kialakulásának minden jelét. Roubini szerint az árcsökkenést az említett hisztéria megalapozatlansága mellett más tényezők is indokolják. Ezek közé tartozik, hogy a monetáris enyhítés ellenére alacsonyan marad infláció, amit az magyaráz, hogy a bankok tartalékolják a pluszforrásokat. Miután a kormányok, a vállalatok és a magánszemélyek adósságaik leépítésével vannak elfoglalva, a globális pénzkínálat a kereslet alatt marad.

További érv az arany ellen, hogy - szemben a részvényekkel vagy az ingatlanokkal - nem hoz jövedelmet a haszonra szomjazó befektetőknek. Az emberek akkor vettek aranyat, amikor az inflációval kiigazított reálkamatok a monetáris enyhítés miatt erősen negatívak voltak. Az ingatlanpiac kilábalásával, a világgazdaság lassú javulásával és a monetáris enyhítés visszavételével elvész ez is az arany árát támogató tényezők közül.

Végül az államok kezében lévő készleteket is figyelembe kell venniük az aranyban bízó befektetőknek. Figyelmeztető jel lehet, hogy egy nap alatt 13 százalékkal zuhant az ár, amikor híre jött, hogy a ciprusi kormány eladna tartalékából egy minimális, 400 millió dollárnyi adagot. A szigetországhoz hasonló bajokkal küzdő országok ugyanilyen lépéseket tehetnek - emlékeztet Roubini. Olaszországnak például 130 milliárd dollár feletti értékű aranytartaléka van, aminek felhasználása nagy kísértés lehet.