Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavaly novemberi lengyelországi parlamenti választások nyomán hatalomra került Jog és Igazságosság (PiS) párt egyik legfontosabb ígérete a Lakás+ névre keresztelt lakásépítési program volt. Ennek keretében három év alatt 300 ezer lakás tető alá hozását vállalták, ám ezt aligha lehet teljesíteni - írja az onet.pl hírportál.

Idén 150 ezer lakás átadását ígérték az ingatlanfejlesztők, jó részük magáncég, ám várhatóan ez sem teljesül. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint 70-75 ezer otthont tudnak átadni a cégek egy évben, a szakértők erősen kétlik, hogy a kormány ezt meg tudná fejelni további 10 ezerrel.

Csetlés-botlás

Az első lépések ráadásul inkább botlásnak minősíthetők. Egyelőre csak hatezer lakás építését tudták elkezdeni. Az országban 17 helyszínen kezdtek hozzá az előkészítéshez, amelyek között nem szerepelnek a nagyvárosok. Pedig éppen ezekben lakik sok olyan nem igazán tehetős család, amelynek igényeit elvileg a lakásprogramnak kellene kiszolgálnia.

Várakozások szerint csak a lengyel vajdaságok felében indul el a program, amelynek hátterében az építési telkek hiánya áll. Az államkincstár szinte semmilyen földterülettel nem rendelkezik a nagyvárosokban, míg a kisebb településeken akadnak telkek.

Sajátos panelprogram?

Miközben a kormány számításai szerint a lengyel lakosság 40 százalékának lenne szüksége olcsó lakásra, az árak alacsonyan tartásával gond lesz. A PiS azt ígérte, hogy önköltségi áron fogják értékesíteni az állami építésű otthonokat.

Ez négyzetméterenként 2500-3500 zlotys (180-250 ezer forint) árat jelentene, ami szakértők szerint csak a minőség romlása árán tartható. Előregyártott elemek kellene használni az épületek felhúzásához.