Újra pofont az EU az oroszoknak

A balti államok és Lengyelország uniós támogatással kötik össze energetikai rendszereiket, ami lehetővé teszi oroszországi áramimportjuk csökkentését.
Barabás Júlia, 2018. március 26. hétfő, 10:45
Fotó: Pixabay

Politikai megállapodást köt legkésőbb 2018 júniusáig Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország, valamint az Európai Bizottság a balti államok energiahálózatának szinkronizálásáról az európai rendszerrel - írta a Business Insider Polska.

Ez ügyben találkozott az uniós csúcson Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az EB vezetője Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, Dalia Grybauskaite litván államfővel, Maris Kucinskis lett és Jüri Ratas észt miniszterelnökkel. Közös nyilatkozatuk szerint a nyáron ismét találkozni fognak politikai megállapodás megkötése céljából.

A szerződést júniusig kell megkötni, a projektet uniós pénzügyi forrásokból fogják támogatni. Ez mindenekelőtt azt is jelentené, hogy a Balti államok csökkenthetnék áramvásárlásaikat az oroszoktól.

A szinkronizáció nem csupán az energetikabiztonság és az egységes uniós energiahálózat kiépítése szempontjából jelentős lépés, hanem azért is, mert az EU-tagállamok közötti szolidaritás elvének szimbolikus megjelenítése.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK