Újra probálkozik az elektronikus útdíjjal Szlovákia

Március elsejétől újra elektronikus útdíjat kell fizetni az első osztályú szlovákiai utakon is - jelentette be Lubomír Vázny, szlovák közlekedési miniszter pénteken azután, hogy tárgyalt a nagyfuvarozókat tömörítő CESMAD szövetség képviselőivel.
MTI-Eco, 2010. február 26. péntek, 17:46
Fotó:

A január elsején bevezetett elektronikus útdíj fizetését az első osztályú utakon január közepén függesztették fel, mert a rendszernek számos hibája volt, amelyek nyílt tiltakozásokhoz vezettek.

Vázny szerint azonban a rendszert üzemeltető Sky Toll társaság és a szlovák nemzeti autópálya-kezelő társaság időközben eltávolították a problémákat, így a rendszer üzembe helyezhető.

Matej Okáli, a Sky Toll vezérigazgatója közölte: hétfőig képesek üzembe helyezni a rendszert, tehát nincs akadálya a teljes értékű működésnek. A január 14-én útdíj alól kivont utakon az üzemeltető szerint kijelölték az új szakaszokat, időközben ellenőrizhető számlázást vezettek be, a kisebb problémákat pedig menet közben fogják megoldani. Okáli szerint a 47 napig tartó fizetésmentesség 200 000 eurós bevételkiesést okozott.

A kis- és közepes fuvarozó cégeket tömörítő Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) azonban továbbra sem ért egyet a fizetésekkel, s a jövő hétre újabb tiltakozást helyezett kilátásba.

Az elektronikus útdíj rendszert Szlovákiában január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra. Az elektronikus útdíj rendszer összesen 2400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki. Ebből az első osztályú utak 1461 kilométert tesznek ki.

A januári tiltakozások következtében a kormány úgy döntött, hogy csökkenti a gázolaj árát, amit a parlament jóvá is hagyott.

HOZZÁSZÓLÁSOK