BUX

Újra recessziós veszély az euróövezetben

A legutóbbi gyenge makroadatok és hangulatindexek nyomán meredeken rontották az euróövezetre adott növekedési előrejelzéseiket londoni pénzügyi elemzők, akik szerint nem kizárható, hogy a valutaunió már úton van az újabb recesszió felé.

MTI-Eco, 2011. szeptember 2. péntek, 15:29

Ez utóbbi lehetőséget a Capital Economics vetette fel pénteken összeállított legfrissebb helyzetértékelésében. Számításai szerint a múlt hónapról közzétett új euróövezeti gazdasági hangulatindex mindössze 0,7 százalék körüli éves szintű növekedésre utal, ez azonban 0,5 százalékos harmadik negyedévi visszaesésnek felelne meg negyedéves összehasonlításban. Ez arra vall, hogy a valutauniós gazdaság máris elkezdett visszasüllyedni a recesszióba.

A Commerzbank befektetési elemzői új előrejelzésükben közölték, hogy 2012-ben az eddigi prognózisukban szereplő 1,5 százalék helyett most már alig 0,8 százalékos egész éves GDP-növekedést várnak az euróövezetben. Ebben a gyenge növekedési környezetben jövőre várhatóan 10 százalék fölé emelkedik a valutauniós munkanélküliségi ráta.