Újra sok gyerek született Kínában

Bár a múlt század vége óta nem született annyi gyerek Kínában, mint idén, szakértők azt mondják, a súlyos demográfiai gondokon nem segít az egykepolitika eltörlése.
MTI, 2016. december 28. szerda, 17:22
Fotó: MTI/EPA

Már 17,5 millió kínai gyerek született azután, hogy a kínai kormány bizonyos kivételektől eltekintve január 1-től megengedte, a pároknak egy helyett két gyerekük lehessen. A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint ez azt jelenti, hogy 2016-ban az előző évhez képest 5,7 százalékkal többen születtek Kínában.

Az 1979-ben a túlnépesedés megfékezésére bevezetett egykepolitikával becslések szerint 400 millió kínai születését akadályozták meg, a társadalom rohamos öregedését kiváltva és az aktív lakosság létszámát megtizedelve. A korábbi intézkedés egy másik következményeként felborult a nemek aránya is az országban, a fiúgyermekek előnyben részesítése miatt ugyanis az utóbbi évtizedekben 40 millióval több fiú született, mint lány.

A hivatalos előrejelzések szerint a már így is a világ legnépesebb országának számító Kína 2029-ben éri el demográfiai csúcspontját 1380 millió lakossal, és ezen a szinten stabilizálódni is fog a népességszám. Mindazonáltal egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mostani népesedési ütem nem lesz elég a demográfiai piramis eróziójának megakadályozásához, éppen ezért engedni kellene a családoknak, hogy annyi gyereket vállaljanak, amennyit szeretnének.

Az újszülöttek száma nem változtat a problémán. Nem hiszem, hogy sokat fog javulni a helyzet - mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Liu Csiehua, a Pekingi Egyetem Népességtudományi Intézetének kutatója.

Komoly akadályt jelent a népesedési helyzet javulása szempontjából a fiatalok alacsony gyerekvállalási hajlandósága is. A kínai nemzeti családtervezési bizottság szerint a két vagy akár több gyermek világra hozására is kész nők nagyjából 60 százaléka legalább 35 éves. A bizottság úgy becsüli, hogy az egykepolitika eltörlése ellenére az aktív - 15 és 64 év közötti - lakosság létszáma a jelenlegi egymilliárdról 830 millióra csökken 2050-re Kínában.

Liu szerint a kínai vezetés a szociális reformok bevezetésével párhuzamosan fokozatosan változtat majd demográfiai politikáján, és 2020-tól várhatóan lehetővé teszi, hogy minden párnak annyi gyereke legyen, amennyire vágyik.

HOZZÁSZÓLÁSOK