Egy évvel ezelőtt Ólafur Ragnar Grímsson elnök hasonló lépését követően a lakosság jelentős többsége a kártérítési terv elutasítása mellett döntött. Az elnök mostani döntését magyarázva elmondta: az új megállapodás feltételei jobbak az egy évvel korábbiaknál, de elsődleges fontosságú, hogy az ügyben "a törvényalkotási erő a lakosság kezében legyen".

Korábban a holland és a brit kormány fizette ki az izlandi internetes bank, az Icesave 2008-as összeomlása miatti károkat állampolgáraiknak. A két EU-tagállam és Izland között jelentős feszültséget okozott az ügy, amelynek rendezése megszüntethetné a szigetország gazdaságát terhelő egyik legnagyobb bizonytalansági tényezőt, és javíthatna Izland majdani EU-csatlakozásának esélyein.

Sok izlandi azonban igazságtalannak tartja, hogy adófizetőknek kelljen a magánbankok hibái miatt kártérítést fizetniük.

A holland pénzügyminisztérium szóvivője vasárnap azt mondta, hogy "túlléptünk a tárgyalási szakaszon, és már nem rajtunk múlik, hogy miként alakul a helyzet Izlandon". A brit pénzügyminisztérium szóvivője hasonlóképpen nyilatkozott: "tudomásul vettük az izlandi elnök döntését. Várjuk az izlandi álláspont tisztázását az elkövetkező napokban".

A 63 tagú izlandi parlamentben 44-en szavaztak az Icesave összeomlása miatti károk visszafizetése mellett, 16-an ellenezték és hárman tartózkodtak.